En tunn budget med dolda löften?

En vårbudget ovanligt tunn ett valår. Frågan är vad Anders Borg sparat i ladan inför valspurten i början av september?

I riksdagsdebatten fokuserar alliansen på   3 000 jobb som RUT-avdraget sägs ha skapat. De 25 000 jobb som försvunnit i kommunerna är av mindre intresse. Regeringens löfte om fler jobb och minskat utanförskap har kommit på skam.  Reinfeldt och Borg hänvisar till finanskrisen något som är långt ifrån hela förklaringen.

Sedan 2006 har 100 000 jobb försvunnit. Ett överskott på 70 miljarder har vänts till ett underskott som är lika stort. 25 000 jobb har försvunnit från kommunerna  vilket belastat lärare, förskollärare och personal i omsorgen.  Bromsen om pensionerna har slagit till samtidigt som pensionärer beskattas hårdare än yrkesverksamma. Inte så konstigt att tusentals pensionärer samlades vid Mynttorget idag för att visa besvikelse och ilska över den förda politiken. Någon hundralapp i skattesänkning täcker inte på långa vägar den förlust som pensionärerna gjort. Så behandlas de som byggt välfärden.

Budgetunderskottet beror till viss del av ett ofinansierat jobbskatteavdrag.  Den enda motåtgärden mot ökad arbetslöshet har varit skattesänkningar . En blind tro på en teori från Reagans USA som inte passar in i det svenska systemet.

Risken är nu stor att långtidsarbetslösheten biter sig fast och att vi får en generation som inte får en fot på arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten har ökat mer i Sverige än i övriga Europa.  Hur  mer i form av jobbskatteavdrag ska lösa de problemen är skrivet i stjärnorna. Jobbskatteavdraget har  inte skapatnya jobb utan bara öka klyftorna. Jobbcoacher som ska lära ut hur man söker jobb lär inte vara till någon större hjälp.

50 000 sjuka har utförsäkrats och här saknas de åtgärder som krävs för att den så kallade rehabiliteringskedjan ska fungera. Tilldelade resurser räcker helt enkelt inte till.

Dagens Nyheter presenterar en undersökning som visar att den ekonomiska politiken gynnat barnfamiljer med två inkomster som bor i villa eller radhus.  Ju högre inkomst  och större villa desto större vinst. Samtidigt ökar fattigdomen hos ensamförsörjande mammor med barn något alliansens budget helt förbiser. Är det det som moderaterna kallar rättvisa?

Anders Borgs ”pengaregn” över pensionärer och barnfamiljer är inget annat än småsmulor och förmår inte komma tillrätta med de ökade klyftor alliansens ekonomiska politik skapat.

Alliansfritt, Jinge, Röda Malmö

Svd 1 2 dn 1 2 3, ab 1 2 3, ex , Svd3 4 5, dn4

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

  1 comment for “En tunn budget med dolda löften?

Comments are closed.