En olycka kommer sällan ensam.

En olycka kommer sällan ensam lyder ett talesätt. Islänningarna drabbades hårt av finanskrisen och Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull kan få allvarliga följder för bönderna. Hur ska djuren kunna beta på gräs som är full av aska? Aska innehåller giftiga ämnen som svavel, fluor och klor så naturen kan påverkas på Island. Som tur är den uppmätta fluorhalten just nu relativt låg.    Enligt krisinformation har det inte skett något utbrott i området sedan 1823.

”Den 19 december 1821 inleddes det senaste utbrottet vid Eyjafjallajökull. Det varade i ett och ett halvt år. I juni 1823 erupterade Katla. Det spekuleras ofta kring att det finns ett samband mellan de två vulkanerna.  Än så länge finns det inga tecken som tyder på att även Katla skulle eruptera inom kort.

Det går dock inte att utesluta att magman vid Eyjafjallajökull också sprider sig mot Katla” (Islandsbloggen)

Hur länge utbrottet  varar vet ingen inte heller om Katla kommer att vakna. Isländska vulkanutbrott har många gånger fått svåra konsekvenser. När Laki, den vulkan som ligger vid Vatnjökullglaciären, fick utbrott 1783 påverkades hela Europa. Askmolnet spreds över stora delar av Europa och mängder av svaveldioxid förgiftade marken med hungersnöd som följd. Vissa menar att vi har Laki att tacka för den franska revolutionen. 1789.  Utbrottet vid Eyjafjallajökull kan inte utvecklas på samma sätt då den vulkanen har ett annat läge än Laki.

Att askan påverkat flygtrafiken vet alla. I vintras tågtrafiken och nu flygtrafiken. Kommunikationerna är ett känsligt kapitel och vi vet sedan tågkaoset i vintras att tågen är klart underdimensionerade.

Den senaste prognosen säger att det blir värre för oss i Sverige. Fram till kl 8 i morgon bitti kommer hela landet vara täckt askmolnet. (Brittiska vädertjänsten ) Personligen tycker jag att det är lite läskigt att veta att det ligger ett askmoln ovanför som man faktiskt inte kan se.  Ett askmoln som kan göra våren och sommaren lite kallare.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Röda Malmö, I media: VG1, 2, 3, 4, 5, VLT, BLT1, 2, 3, Läs även andra bloggares åsikter om […]