Anders Borg bygger luftslott.


Våren dröjer och många frostnätter kvar sa Anders Borg när han presenterade vårpropositionen under förmiddagen. Trots detta är vårbudgeten helt befriad från aktiva och offensiva satsningar för att möta en nedåtgående trend i konjunkturen.

Namnlöst-1En arbetslöshet som i dag ligger rekordhögt kommer att stiga . Kommer Anders Borgs prognos att gå samma väg som tidigare prognoser lär arbetslösheten bli betydligt allvarligare än 8,4%.

Finansminister Anders Borgs nya prognoser för svensk ekonomi innebär inte mindre än en kraschlandning jämfört med den bild som regeringen tidigare målat upp. Och kanske också en hårdlandning för Anders Borgs rykte som ekonomisk prognosmakare.(SvD)

Ungdomsarbetslösheten är 25% . De satsningar som görs i vårbugeten är småsmulor och när det gäller högskoleplatser skär regeringen i slutänden ner 18600 platser. Det i ett läge då söktrycket är större än någonsin.

Några offensiva eller aktiva satsningar för att möta en nedåtgånde trend presenterades inte utan får vänta till valåret. Det bådar inte gott för de som varslats och som ser orderstocken krympa. Varför vänta till 2014? Sparar Borg i ladorna för att kunna bjuda väljarna på köttben inför 2014 års riksdagsval?

I vilken värld lever Anders Borg lever i när han vidhåller att:

Jobbskatteavdraget är en av de åtgärder som Alliansregeringen anser har störst effekt på arbetslösheten.(AB)

Avdraget har inte satt fart på konsumtionen. Ökade avgifter och dyrare egenfinansierad välfärd har snabbt ätit upp det tillskott som avdaget givit. Lägg därtill stagnerad löneutveckling och dåliga tider. Folk sparar för kommande dåliga tider och håller igen på konsumtionen.

Anders Borgs ekonomiska politik, en bolagsskattesänknng på 30 miljarder samtidigt som småsmulor satsas utbildningsinsatser är en politik som kan visa sig vara förödande. Går det riktigt illa kommer kanske Sverige att gå samma väg som andra krisande ekonomier i Europa. Där har den nyliberala åtstramningspolitiken mitt i pågående recession skapat depression och skördat offer.

Lästips:Dagens Arena om mardrömssiffror

Media: AB1,2,3,DN1,2,3,4,5,6,7,8,SvD1,2,3,4,5,SR1,2,34, AB4,5,6,DN7,SvD6Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] mer: Röda Berget, Karin Pettersson, Annarkia,  Johanna […]