Jobbskatteavdrag och sänkt arbetslöshetskassa skulle få fler i arbete
Det ska löna sig att arbeta har Anders Borg och alliansregeringen predikat gång efter gång. Alliansens ekonomiska politik med sänkta ersättningar till sjuka och arbetslösa och skatteavdrag för den som jobbar har ett syfte som dolts väl. Det är en politik som ska påverka lönebildningen med sänkta löner som slutmål. Martin Moberg beskriver den moderatstyrda regeringens så kallade jobblinje och jobbskattevdraget så här:
Det har uppdagats det som redan var mer eller mindre känt, att moderaterna aktivt och målmedvetet driver en politik för att uppnå sänkta löner.
Gammal välkänd högerpolitik i nyliberal klädedräkt direkt från den ökända Chicagoskolan.
En sänkning av arbetslöshetsunderstödet ska piska arbetslösa att ta jobb med låg förtjänst. Ökar utbudet av arbetskraft kan lönerna hållas nere över hela linjen. Jobbskatteavdraget som skulle ge mer klirr i kistan äts upp då löneökningarna uteblir och det blir dags att betala välfärd ur egen ficka. Tacka sjutton för att moderaterna inte vill prata om detta.
”Vårt förslag till sänkta skatter kommer att resultera i högre reallöner efter skatt och högre sysselsättning. Detta möjliggörs genom att skattesänkningarna även till en del medför lägre lönekostnader för företagen.”
Ur: Motion till riksdagen 2004/05:Fi13 av Fredrik Reinfeldt, med flera. (M)
2010
”Om det lönar sig mer att arbeta ökar benägenheten att delta i arbetskraften och därmed stiger arbetsutbudet. På sikt kan därmed sysselsättningen bli högre utan att resursutnyttjandet på arbetsmarknaden blir ansträngt.”
Ur: Vårpropositionen 2010 (AB)
Regeringens nyliberala husgudar
Att Anders Borg fostrats i Chicagoskolans ekonomiska teorier och att den privatiseringsiver som påskyndat dagens finanskris är alliansregeringens rättesnöre är ingen hemlighet. Milton Friedman Chicagoskolans portalfigur som predikat att allt statligt är till förbannelse är en av alliansregeringens husgudar. Tillsammans med Laffer är Friedman nyliberalismens gurus. Laffer mest känd för den så kallade Lafferkurvan förordade skattesänkningar för att öka utbudet av såväl arbetskraft som jobbtillfällen samtidigt som han varnade för en löneutveckling som kan skapa inflation. Den bokstavstrogna alliansregeringen har både sänkt skatten och förordat lönesänkningar i tron på att den politiken ska skapa fler jobb och få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden. Problemet är att vad som ser bra ut på papperet inte alltid fungerar i praktiken i synnerhet inte i en lågkonjunktur. Friedmans och Laffers ekonomiska teori har när den praktiserats gjort några redan rika rikare och fler fattiga. Resultatet av alliansens politik är ökade klyftor och fler i utanförskap.
Bloggat Ilsemarie om Anders Borgs dogmer , Jinge om sänkta skatter för de rika än en gång. Ekonomikommentarer reder ut begreppen runt statsskulden.
Läs även andra bloggares åsikter om nyliberalism, ekonomisk politik, jobbskatteavdraget, jobblinjen, önebildning, lönesänkning, reservationslön, ekonomi, politik, samhälle, intressant
[…] Alliansfritt Sverige om Lundin Oil och Bildt, Annarkia om Borgs nyliberala jobbpolitik, Eva Lena om alliansförvirring, Kaj Raving och Martin Moberg om […]
[…] att pressa ner lönerna i Sverige. Det har läckt ut från finansdepartementet. För var och en som studerat den borgerliga politiken var saken klar redan innan läckan. Lönerna ska ner, de lågavlönade […]
[…] Miljöpartiet ab12 ex svd dn gp Läs oxo: jens, hampus, k&å, vysotskij, allende, lasse, annarkia, johannes, zaramis var uri = 'http://impse.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18313898)a(1459)' + […]