Uddevalla, en stad med stark livskraft? Bilder.

Uddevalla är en stad som  alltid lyckats resa  sig  igen. Krig, bränder och strukturrationaliseringar har historiskt inte fått staden på rygg.

Uddevalla är min hemstad. Här växte jag upp innan flyttlasset gick till Kungälv och därefter Göteborg.  I dag vandrade jag runt i centrum och mindes gamla tider.  Informationsskyltarna vid Bäveån påminde mig om stadens äldre  historia. Uddevalla  är en stad som bytt nationalitet sju gånger och är en en stad som härjats av krig och bränder.

Statyn på Kungstorget  är rest 1915 till minne av att Karl den X gjorde Bohuslän svenskt 1658. Inte kan vanligt folk varit så glada i att bli svenskar då det begav sig. Svenskheten piskades mer eller mindre fram.Uddevfalla 024

Sex gånger har staden brunnit ner till grunden. Skulle det brinna idag kommer en hel del hus att gå upp i lågorna. Här finns många gamla träbyggnader bevarade. Husen ligger tätt  .

Uddevfalla 054
Efter en av de stora bränderna flyttades staden längre in och byggdes upp runt Bäveån som blev stadens puls. Uppströms fanns här vid slutet av 1500-talet inte mindre än ca 30 sågverk och kvarnar. I dag är området runt ån en idyll mitt i stan som hotats av jordskred. Nu 11000 ton stenblock läggs nu ut för att stadga kajmuren och göra staden säkrare.
Uddevfalla 068

 

Uddevalla är en stad som på något besynnerligt sätt alltid rest sig  igen.  Den byggdes upp gång på gång efter att ha förstörts i eldmassorna. I modern tid har stora arbetsplatser som textilföretag, bomullsspinneri, tändsticksfabrik, Uddevallavarvet och Volvo blomstrat för att så småningom i strukturomvandlingens tidevarv läggas ner. Regementet och Högskolan försvann.

Idag är Uddevalla ett regionalt centrum för handel och utbildning.Här finns Sveriges största gymnasieskola och handeln blomstrar. Allt enligt kommunens hemsida.

  Antalet företag ökar med cirka 100-150 per år och idag finns det 5000 företag  varav 4500 med huvudkontor/säte i Uddevalla. (Uddevalla Kommun)

I Uddevalla tycks en igenslagen dörr alltid ha gått att öppna på nytt. Frågan är vad som händer i nuläget med en arbetslöshet över riksgenomsnittet, ett budgetunderskott som ska täckas med varsel inom bl a socialtjänsten och rörigt inom den styrande alliansen.

Foto: Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
10 years ago

Varför är vattnet i ån brunt? Vet du det?

Så här års så borde det vara klart vatten..