I bronsålderns spår, bilder.

vitlycke 132

Hällristning i Vitlycke, Tanum

Vitlyckeområdet med hällristningar från bronsålder har en fantastisk bildskatt  och finns med på Unesco´s världsarvslista. Det är ett givet mål för en utflykt med gäster som inte besökt platsen. I går bjöd museet på ny utställning där man kan följa livet i Tanum från bronsåldern för mer än 3000 år sedan.

En bronsåldersgård in natura för den som vill pröva på livet från förr finns utomhus.Här finns hus, djur, örtträdgård, kulthus och offermosse. 12 personer delade utrymmet med sina husdjur. Trångt men lätt att hålla värmen om vintern.

vitlycke 104vitlycke 116

Det finns 500 olika hällristningslokaler varav Vitlyckehällen är den största.
vitlycke 127

 

vitlycke 074
 
Får skamset erkänna att kamerorna låg hemma och bilderna ovan är tagna med min iPhone.

Lästips: Världens bilder om hällristningar

Foto: Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Heksann
Heksann
10 years ago

Intressant och spännande!

Jinge
10 years ago

Häftiga bilder! Jag tror (!) att jag gärna skulle övernatta i bronsåldershuset, men då måste man antagligen smörja sig rejält mot moskier.. Jag vet att man pratade om ngt liknande här i Haninge för några år sedan, men då skulle det röra vikingatiden. Hur det gick vet jag inte, men jag har inte hört något i alla fall vilket jag borde ha gjort ifall det fortfarande pratas..

Annarkia
Annarkia
10 years ago
Reply to  Jinge

Tror Du klarar dig utan myggolja. Vi har hittills varit förskonade från mosquitos. En iPhone med en antimosquitosapp håller myggorna stången och skapar lite postmodern kulturkrock. 😛

Jinge
10 years ago
Reply to  Annarkia

En moskitosapp i en dumbphone?

Får nallen ben och en flugsmälla i handen och kutar runt och jagar där det surrar? 😀

Leon
Leon
10 years ago

Det är inte så många år sen vi var nere på västkusten under sommarsemestern. Givetvis var Tanum och hällristningarna ett givet uppehåll på resan då vi bodde två nätter på vandrarhemmet utanför samhället. Jag blev så till den milda grad fascinerad av dessa bilder som huggits in i hällarna att jag numer har ”Fossumkvinnan” tatuerad på min ena överarm.

Sedan några år har jag min arbetsplats i Enköping och därifrån är det inte långt till det minst lika intressanta hällristningsområdet i Boglösa. Och det besöker jag någon gång varje år.

trackback

[…] om Vitlycke och […]