Färjestaden, Göteborgs vagga. Bilder.

Vid Färjenäs grundades den första stadsbebyggelsen vid namn Göteborg av Karl IX 1603.

Här har gått färja mellan Färjenäs och Klippan sedan mitten av 1600-talet. De första färjorna var roddfärjor och den sista var en stor motorfärja. Färjetrafiken upphörde först 1967 då Älvsborgsbron Byggdes. Då revs också merparten av bebyggelsen.

färjenäsI östra delen evakuerades alla hus inför en planerad utbyggnad av Eriksbergs varv När varvet lades ner stod husen tomma .Idag finns endast ett tiotal av de äldre husen kvar.  Kanske får även de stryka på fot då byggnationen av nya bostäder breder ut sig i expressfart på norra Älvstranden.

eriksbergHär kan jag tänka mig att bo. Medan jag funderar på det kommer under veckan fler bilder.

Foto:Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders_S
10 years ago

Det är nog inte helt sant, Lödöse var den första föregångaren till Göteborg. Därefter Nya Lödöse (Gamlestaden) som både är äldre än Karl IX Göteborg och långvarigare. Även om det senare var den först staden som använde namnet. Så utifrån det kriteriet har du helt rätt. Förresten fanns det också bebyggelse runt Älvsborg slott på ett tidigt stadium.

trackback

[…] Hade det inte varit för dansken och deras iver att bränna ner hus och hem hade stadens centrum kanske fortfarande legat på Hisingen. […]