Fördomar förblindar.

Om att sprida myter och förstärka födomar.

Vår perception avslöjar ibland en hel del om vilka vi är och vad vi tänker. Perceptionen, vad vi ser och sedan minns är helt enkelt selektiv. Vi ser och minns gärna det som bekräftar våra åsikter. Något att tänka på för att inte fastna på samma stig .

Fördomar är djupt rotade och  är svåra att ändra. Kanske bla på grund av att vi är blinda för vår egen . Ser dem hos den andre men inte hos oss själva.

gbg9Igår hade SVT/Västnytt ett inslag om tiggare i Göteborg. Det byggde på intevjuer med folk på stan, såväl tiggare som de av oss som går förbi och tittar åt annat håll.

Om Du har fördomar mot de som försöker få ihop sin vardag med att sitta och tigga på gator och torg, vad lägger Du då märke till  i SVT:s  inslag och vad återberättar Du?

SVT gav röst åt några tiggare som bekräftade ryktet om att de får betala för en plats på gatan samtidigt som reporten slog fast att de som tog betalt  inte tillhörde några kriminella ligor.

En bra dag blir det 200 kronor i koppen innan det är dags att gå och lägga sig i skogen där han sover. Men vad de som lägger pengar i muggen inte vet är att en fjärdedel går till den avgift som hon betalar varje dag för platsen.

– Det är en kvinna jag betalar till, först var det en man. Och det spelar inte mig någon roll vem jag betalar till, säger hon.

I en dold inspelning med SVT berättar han att han varit i Sverige i två månaders tid, och att han blev anvisad platsen av en person från samma stad. Ända sedan dag ett har han betalat.

[…]

SVT Västnytt hittar alltså exempel på att människor får betala för att tigga. Men inte till någon välbeställd organiserad liga, utan till personer i samma situation som bestämt sig för att tjäna extra på sina likar. (SVT)

Om Du sedan  informerar om  halva sanningen, exempelvis utesluter sista stycket och sedan drar slutsatsen att SVT:s uppgifter ger stöd åt rykten om kriminella gäng bidrar Du då inte med att sprida myter och förstärka fördomar? Det är illa nog om det är så att fattiga EU-migranter utnyttjar varandra i jakten på försörjning.

Antiziganismen är synnerligen levande i vårt samhälle. Runt tiggare från Rumänien har spridits en rad myter om bl a  kriminella ligor, om att de egentigen inte är fattiga utan luras och liknande. Varför kan man ju fråga sig? Handlar det om ren antiziganism och djupt rotade fördomar och/eller är det så att det är svårt att ta in och se fattigdomen?

De betalar för att tigga, SVT

Många rykten ”De är fattiga människor”, SVT

Forskare: Rädslan för fattigdom bakom tiggeriförbud, SVT

”Bekämpa fattigdomen istället för att förbjuda tiggeri”, DN

Bedrägeri hyra ut någon annans trottoar, DN

Sverige har ett ansvar för romer som är här, SVD

Foto: Annarkia

Media: Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments