Dramat har synliggjort gruvarbetarnas arbete.

En hel värld följer räddningen av de 33 gruvarbetare som stängts inne i underjorden. Alla förundras vi över deras mod och kraft att klara påfrestningarna inneslutna och fångade av den raserade gruvan.  Den chilenske författaren Ariel Dorfman skriver:

Så här har chilens­ka arbetare alltid kämpat vidare när de ställts inför kolossala utmaningar. Det är arvet från dem som utvann nit­rat och som, ungefär samtidigt som Baldomero Lillio skrev om gruvarbetarnas plågor, grundade de första fackföreningarna och den chilenska arbetarklassens första studiecirklar och dagstidningar.

Dessa lektioner i enighet och styrka och ordning lämnades i arv från far till son till sonson – det var vad varje man behövde veta för att överleva de olyckor som säkerligen skulle drabba honom i en skoningslös miljö. (DN)

Det var gruvdriften som skapade Chile. Först jakten på guld och sedan brytningen av  järn, koppar, kol och nitrat. Koppargruvorna var i fokus vid kuppen mot president Allende.   Allende socialiserade gruvorna och fick USA som fiende. Den blodiga militärkuppen som följde hade aldrig kunnat genomföras utan stöd från USA. År av diktatur och lidande följde i spåren.

Gruvarbetarnas slitgöra

Gruvarbetarnas slit som lönats med dålig och farlig arbetsmiljö uppmärksammas nu av en hel värld. Räddningen av de innestängda gruvarbetarna pågår och de första  är nu  uppe. Om inget oförutsett inträffar ska  alla kunna återförenas med sina familjer inom  de närmaste timmarna. Sedan återstår att läka såren. Två månader i underjorden  utan att vara säker  på att någonsin skulle få se dagsljuset igen kan liknas vid de påfrestningar soldater utsätts för i krig som skapar posttraumatisk stress. Transporten upp till dagsljus och familj är i sig ett trauma. Trång bur som kan svaja och sten som rasar under den 20 minuter långa färden kan få den starkaste att börja darra av rädsla.

Om all uppmärksamhet leder till att arbetsmiljön för gruvarbetarna förbättras återstår att se. Arbete utförs idag i en farlig miljö allt för profitens skull. Ett slitgöra som borde lönas bättre. Utan gruvarbetarnas insatser  påverkas världsekonomin .
Det som hänt i gruvan i Chile har återupprättat gruvarbetarnas globala status, skriver Lars Törnman, tidigare ordförande för Gruvtolvan vid LKAB:

-Händelsen har uppmärksammat världen om gruvarbetarnas betydelse för världsekonomin.

Media: DN123, SvD12 4,AB12, Expr1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
13 years ago

Buren gruvarbetarna tas upp i botar i alla fall ev cellskräck. Rena rama floodingtekniken mot fobier.