Dåligt samvete för chokladen?

Kaffe, vin och nu choklad ska enligt forskningen vara bra för hälsan rapporterar media titt som tätt.

Minskad risk för stroke för de som åt mest choklad är en uppgift jag suger åt mig. Jag älskar choklad. I en studie hade 33 000 kvinnor följts.

 

Kvinnorna fick för cirka tio år sedan besvara frågor om sin chokladkonsumtion.

Sedan dess har forskarna upptäckte att strokefallen i gruppen var färre bland den femtedel av kvinnorna som åt mest choklad. Enligt den analysen sjönk risken med cirka 20 procent. (GP)

 

Böcker i fönstret hos Sjögren i backen, Grebbestad

Hur tillförlitlig en sådan studie är framgår inte.De kvinnor som åt mycket choklad kanske gör något annat som förenar dem och minskar risken? Hur går det med övervikten om man redan har problem med vikten? För diabetiker gäller sockerfri choklad och den är inte god kan jag säga. Äter Du mer än en pytteliten bit av den kakan är det kört. Sockret har ju ersatts av annat som  ger gaser i magen och så är den dagen förstörd.

Kvinnor med diagnosen diabetes 2 har en förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt Min läkare säger att risken är lika stor för en kvinna med diabetes som en man som tidigare haft en infarkt . Därför rekommenderar hon å det bestämdaste   medicin som påverkar kolesterolet i förebyggande syfte.    Den medicinen kan ju vara rena rama rävgiftet men det är en annan historia  jag kanske återkommer till. Så vad att göra? Äta choklad och strunta i risken att kolesterolet höjs och riskera en infarkt? Eller hoppas på att jag inte drabbas?

Vi människor är ju tusenkonstnärer på att förtränga information vi inte vill höra och om vi tar in den rationalisera  våra handlingar. Jag har ju hittills lyckats bemästra diabetesen utan att behöva medicinera med hjälp av vettig kost. Så nog tänker jag fortsätta med min choklad.  Stroke vill jag ju inte ha.

Ska man tro den forskning som rapporteras i media så kanske jag i förebyggande syfte ska ta ett glas vin till maten  också. Bara för att undvika att chokladen täpper till blodkärlen då. Men att inta sprit i hälsoförebyggande syfte är trots allt inte något att rekommendera. Hur är det egentligen med chokladen?

Foto: annarkia


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ;

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
11 years ago

Dåligt samvete för,chokladen? Nej, varför det? Av livets goda ska man unna sig.