Av med foliehatten!

Det sensationella drar till sig uppmärksamheten, slås upp och säljer lösnummer, kanaliserar vår oro och lättar på trycket.

Ibland får det svåra följder. Som i fallet med trippelvaccinet som påstods skapa autism. Ett påstående byggt på manipulerad forskning  fick snabb spridning i medierna och skrämde småbarnsföräldrar.

Fåglar som regnar ner från skyn har blivit stora rubriker och lett till en rad galna teorier. Undergången är nära skriker  bibeltrogna. Visst är det sant att jorden förmodligen kommer att gå under en dag. Om sisådär en miljontals år.

De döda kajorna i Falköping visade sig ha en fullt naturlig förklaring. Satt och smaskade på vägsaltet och kördes över.  Duvorna i Italien hade tecken som tyder på någon form av förgiftning. Varifrån återstår att se.

Vintern har varit tuff och fåglarna har mindre motståndskraft än vanligt. Fåglar som kajor och   rödvingade trupialer  i USA flyger i flock och kan stressas och köra fel.

Fast nyårsraketer som sägs ha skrämt trupialerna till döds i USA känns långsökt. i det läget är det lätt hänt att foliehatten åker på och tankar om vibrationsvapen som testas kan vara boven poppar upp.  Men nej, av med den hatten. Bums!

Det sensationella liksom det oväntade har dragningskraftoch det vet kvällspressen att utnyttja. Döda fåglar kan också rent psykologiskt kanalisera rädslor och nedstämdhet. När vi riktar intresset och omsorgen mot fåglarna lättar  trycket från inre oro.
Märkligt vilken inverkan djur har på oss. Visst får Expressens solskenshistoria om den stora occikatten och den pyttelilla guldfisken som trivs ihop oss att stanna upp och dra på mungiporna.

Tidigare inlägg

Bloggat: Jinge, Astrid Boman, Nemokrati

Alarmismens apostlar, Dagens Nyheter

Media: AB Ex1 DN Svd1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
snabbisen
13 years ago

Men visst har rubrikerna en bra diskussionsvärde. Tanterna i Örebro har haft att tala om i dagar nu. På fiken här har det bildats detektivklubbar vars enda syfte är att komma till botten med dessa ”död” som drabbat världen. Människor är entusiatiska och snart får pantertanterna i Örebro nobelpriset i nyfikenhet.