Väntar finanskrasch bakom dörren?

Var den senaste finanskrisen bara försmak på vad som komma kan?

Frågan är om strategin att isolera den ekonomiska krisen till Grekland, Irland och Portugal kommer att lyckas. Greklands kreditbetyg är i botten och risken för konkurs ökar. Nu är inte bara Italien, utan även Spanien illa ute. Och fler står på . Eurosamarbetet har uppenbarligen varit en hämsko för svagare ekonomier .

I USA börjar molnen hopa sig när budgetförhandlingarna dras i långbänk och underskottet skenar. Krig kostar och frågan är vad som händer när det går upp för amerikanerna att det är kriget i Irak och Afghanistan som håller på att sänka den amerikanska ekonomin.

Här i Sverige har Anders Borg sänkt skatter med lånade pengar. Vad händer om ekonomier viktiga för den svenska exporten börjar gå på knäna?
Hur påverkas Sverige om och när en ny djupare finanskris slår till? Ett nytt läge där bankerna får svårt att själva låna pengar påverkar den enskilde med kraft. Länge har talats om en bostadsbubbla som i det läget kan explodera. Hur påverkas vi alla om den redan långa arbetslöshetskön späs på av fler?

Personligen är jag ytterst tveksam till att köpa den lägenhet i Göteborg i ett nybyggt hus som skulle möjliggöra att jag åter igen kan kalla mig för Göteborgare. Vad händer om krisen slår till och huset som är en bostadsrätt står med massa tomma lägenheter?Ett problem att leva med med tanke på att pensionärer och krigsveteraner kan bli de som får betala priset för USA:s krigföring med lånade pengar.
Media: DN12

Andra om: , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
christoffer
christoffer
12 years ago

Det kan löna sig att kolla fakta innan man skriver. Den svenska stadsskulden har faktiskt minskat kraftigt under Borgs tid som finansminister. se: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsskulden/?from805=2000&to805=2010

Vår stadsskuld var som högst under slutet av 1900 talet och toppade 1998 med 1 448,9 Mdkr, 2009 var den nere i 1 189,2 Mdkr och var 2011-06 1053 Mdkr.

Man kan klaga på hästsvansen för många saker men inte för att ha lånat en massa.

Lotta
Lotta
12 years ago

Jag tycker nog att du har en felaktig titel på ditt inlägg: det är tveksamt om vi LÄMNADE finanskrisen från Lehman. Det är ju faktiskt den som har gjort att (åtminstone) UK, och delvis USA o Spanien (o kanske resterande länder med) är i den situation som de är i idag. Finanskrisen är mao inte ”runt hörnet”: vi klampar runt i den nu.