SD ett ensvarsparti som vill byta rock.

Jimmy Åkesson försöker ge Sverigedemokraterna ett nytt mer polerat ansikte.

Genom att utåt tona ned partiets hjärtefråga invandringspolitiken försöker Åkesson bredda partiets politik och slippa epitetet ensvarspartiet. Svårt att se hur han ska lyckas med det då det när det bränner till alltid är invandringens fel oavsett vilka samhälleliga eller sociala problem som diskuteras.

Ett parti för lag och ordning sa Åkesson i Almedalen. Vilket parti vill inte ha lag och ordning kan man ju undra? Men de flesta andra partier ser längre än Åkesson och co och ser en mer komplex orsakskedja bakom brottslighet än etnicitet.

I en tid då klyftorna ökar och de system som skulle skapa trygghet vid sjukdom och arbetslöshet bryts ned  får  populistiska och främlingsfientliga  partier jordmån. Det vet Jimmy Åkesson när han i Almedalen gör sitt försök att lägga beslag på Per-Albin Hanssons idé om folkhemmet i egen  tappning. Ett konststycke som kan bli svårt att ro i hamn då allt fler genomskådat vad SD i grund och botten står för. I de två senaste opinionsmätningarna gjorde SD ett rejält tapp då en tredjedel av väljarunderlaget gick en annan väg. I Synovates undersökning minskar partiet från 6.3 till 4.6 procent. I Skops undersökning minskar partiet från 6.6 till 4.2 procent.

Hur  Jimmie Åkesson resonerar då han i sitt tal i Almedalen   påstod att SD är ett socialkonservativt parti och samtidigt förnekade att partiet står till höger i politiken är totalt obegripligt. Det är en ideologisk kullerbytta som inte hänger hop.

Bakom rocken finns samma människosyn kvar.

Men Sverigedemokraterna är inte som andra. Grunden för partiets politik är nämligen att människor inte är lika mycket värda. En blond, blåögd svensk är i praktiken alltid mer värd än en somalier med mörk hy och svart hår.

Inte ens Sverigedemokraterna använder i dag ordet ras. Det ord man använder är ”kultur”.

I stället för att prata om att raser inte ska blandas är det nu kulturer som ska hållas åtskilda.

Men grundtanken är densamma.

Det är inte judar som är det främsta hatobjektet för denna del av extremhögern. Det är muslimer och islam.

Men hetsen bygger på samma mönster. Europa har hört detta förut. Därför är det viktigt att känna igen de gamla argumenten även när de kommer klädda i nya ord. (Aftonbladet)

Bloggat: Jinge, Röda Malmö, M Moberg, Svensson, Zac

Media: ab1234 ex1 svd123 dn123 ekot gp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
12 years ago

Well, men ”att människor inte är lika mycket värda. En blond, blåögd svensk är i praktiken alltid mer värd än en somalier…” kan väl DN’s ledarsida oxå skriva under på, eftersom de anser att vissa ska ha sämre (och rejält mycket sämre) lön (och anställningstrygghet) än andra för precis samma jobb.

trackback

[…] demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, politik svd dn ab sr Läs oxo: annarkia 1 k&å hlr pooma lasse stg-m krulli […]