Visar Syriza vägen?Det blev en jordskredsseger för Syriza i det grekiska valet.  En historisk seger för vänstern som kan inspirera Podemos i Spanien och övriga Europa.

Många menar att Syriza står inför gigantiska problem. Inte nog med att partiet i grunden är en enhetsfront där 16 olika vänstergrupperingar ska hålla sams utan Syriza utmanar starka krafter som skyddas av Angela Merkel och det övriga EU-etablissemangets nyilberala agenda. Inte att förglömma den politiska situationen  landet:

Här kommer Syriza brottas med ärvda problem som har mer med vilja och organisering att göra än med vänster/höger, exempelvis att få ordning på fastighetsregister och skattesystem. (ETC)

Huruvida Syriza med hjälp av det lilla nationalistiska högerpartiet, Oberoende greker ska lyckas med att ändra färdriktning och  lyfta oket från det grekiska folket återstår att se.

Problemen hör morgondagen till. I dag firar vi Alexis Tsipras och Syrizas seger i valet.  Det är en seger som kan blåsa liv i de vänstervindar som Europa såväl behöver efter det nyliberala experimentet som ökat klyftor , ökat utanförskap och berikat dom där uppe.
Låt oss hoppas att Syrizas seger inspirerar Podemos i Spanien som på många sätt liknar Syriza   och att vad vi nu ser är en vändning i Europa.

Lästips: Nu kan vi le igen, Kajsa Ekis Ekman (AB)

Andra om , , , , , , , SkD, NSK , Ab & Svensson  3 comments for “Visar Syriza vägen?

Comments are closed.