Vem vann slaget om OS?

När vi tittar på sprinterfinalerna   eller damfinalen i OS struntar vi väl i märket på Blakes klocka eller om Pia Sundhage har ett förflutet i Proletären FF?

För Svenska Dagbladet är det viktigare att framhålla Pia Sundhages medverkan på en fest anordnad av Proletären FF än hennes bragd att ha coachat det amerikanska fotbollslandslaget till två OS- segrar i rad. Nu är det i alla fall inte straffbart i OS-kommitténs ögon att ha sitt hjärta till vänster i politiken. Däremot får man inte bära vilka märkesklockor som helst.Blake riskerar straff för att ha burit en specialdesignad klocka av märket Richard Miller under OS. Omega är den officiella klocksponsorn och ställer krav. Toppidrottsmän som Yohan Blake är välbetalda så han har nog råd med ett bötesstraff för avstängning kan det väl i alla fall inte bli frågan om?  Eller?

Alla större idrottstävlingar sponsras av olika företag. Vilket inflytande de har över vad som visas . Vem vet kanske morgondagen innebär att sponsorerna bestämmer över vilka grenar som ska ingå om inte så vilka grenar som ska få utrymme i TV-sändningar . När ett företag som Coca-Cola en av sponsorerna har synpunkter på OS-publikens kläder så varför inte.

Så tydligt som i årets OS har sponsorernas makt inte visats. Coca-cola som sponsrat OS sedan 1928 gjorde t om en OS-kampanj i Sverige. I London var det de största sponsorerna som satte agendan. Ordföranden för OS i London Sebastian Coe menade att den som bär en t-shirt med Pepsis logga inte släpps in på OS-arenan eftersom konkurrenten Coca cola är en betalande sponsor. Andra sponsorer följde i spåren.  Kortföretaget Visa krävde att uttagsautomaterna på arenorna skulle bytas ut mot Visas egna. McDonalds krävde att inga andra restauranger på OS-området får lov att sälja pommes frites .

När ekonomin får övertaget över det sportsliga har det väl ändå gått för långt? Vad blir nästa steg? Endast glamorösa, publikfriande tävlingar med idrottare med det rätta utseendet?

Media: AB1234, DN123456, GP123, SvD12345 & Jinge


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
11 years ago

All heder åt Pia Sundhage, både för hennes idrottsbragder och engagemang.

trackback

[…] Stockholmiana, Historia, Djur, Natur, Fotografering Läs också: knut, anders, jinge.se, annarkia, chris hilli, svensson, dettysta, alethia, pepprat, vanligtvis, björnbrum, k&å, lasse, […]