Spelar det roll vem som tar vem?

Dött lopp i valet och fastlåsta positioner.

Har Ulf Kristersson och allianssyskonen svårt med matematiken? ’Vi är större än de rödgröna” är en tes som utvecklats till ett mantra. Ett uttalande som inte blir sant om än det upprepas såvida de inte besitter övernaturlig kraft och kan se in i framtiden. Först på onsdag är sista rösten räknad. I dagsläget är inte siffrorna på alliansens sida. En felräkning av trötta rösträknare gav de rödgröna  ytterligare ett mandats övervikt. (144-142)

Vänsterpartiet som gör sitt bästa val på länge existerar inte i alliansens ögon och räknas bort för att få matematiken att stämma. Är det en taktik att få Stefan Löfven att bekänna färg månntro?

Sverigedemokraterna som ökade mest i valet vill inget av blocken associeras med.

Det är en märklig dans där två partiet får stå vid sidan av medan övriga funderar över vem som ska ta vem. Ett maktspel på hög nivå. En dystopisk dans där utfallet kan tyckas egalt.

Åsa Lindeborg är vass i sin analys och menar att:

Vilken regering vi än får, kommer det gå åt helvete.
Varken Alliansen med stöd av SD eller en mittenregering ledd av Löfven kan lösa de sociala problem som orsakade valresultatet, särskilt när vi går in i lågkonjunktur eller till och med finanskris. Det är inte mer högerpolitik som behövs för att stoppa högerpopulism, det är en  vänsteroffensiv.(AB)

Såväl en  alliansregering  som  en mittenregering lär leda till ökade klyftor och ökat utanförskap och ge än större utrymme åt  SD, ett  högerpopulistiskt parti med rötter i nazismen. Står då som Åsa Lindeborg säger hoppet till en socialdemokrati i opposition som nyktrar till och hittar tillbaks till sina rötter? Frågan är om  socialdemokraterna efter alla års högervridning klarar av att vända skutan? Personligen är jag tveksam till det. Jag är rädd för att vi får se en socialdemokrati som snor in sig i alliansens nyliberala garn för att vara till lags och därmed dra Sverige allt längre In i mörkret.

En  ljusglimt i mörkret efter valet är den stora medlemstillströmningen som nu sker till Vänsterpartiet. I Göteborg fick V över 14 % av rösterna i årets riksdagsval och 12,5 i kommunvalet. Det är en valvind som kan öppna dörren mot en reell vänsteroffensiv och ett varmare och ljusare Sverige.

 

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments