Vattenbrist några generationer bort?


En vattenläcka några kvarter bort tömde snabbt vattensystemen i husen runt omkring och gav en föraning om vad som komma kan.

Inte en droppe kom ur kranarna hur mycket jag än öppnade dem. Diskmaskinen började tjuta i brist på vatten och toaletten tömdes på spolvatten. Kris! Förbannelser. Det bara för några timmar utan vatten.

Vattenbrist kan bli en verklighet för miljarder människor om inget görs för att hindra klimatförändringen. Då handlar det inte om några timmars brist på vatten.  Skulle det värsta scenariot slå in breder öknarna ut sig över södra Europa ,

Miljardtals människor har blivit utan vatten för att glaciärer har smält undan och floder har torkat ut. Skördarna har minskat även ganska långt norrut.

Korallerna är döda, liksom en stor del av världens övriga arter. Regnskogen i Amazonas har brunnit upp och tundran i Sibirien har tinat. (DN)

Detta blundar klimatförnekarna för och hänvisar till tidigare naturliga växlingar i klimatet. För sisådär 250 miljoner år sedan dog nästan allt på jorden.  Vad spelar det för roll om det är naturliga orsaker som legat bakom tidigare massdöd? Idag är det utsläppen av koldioxid som är faran. Det är  en skandal att beslutsfattare inte kunde komma överens om åtgärder för att stoppa utsläppen i Doha. En ny åtagandeperiod av ett protokoll, Kyotoprotokollet blev resultatet. Det är i sig ett protokoll som  innehåller mål som inte räcker långt.

– Det är bedrövligt att klimatmötet i Doha inte kom längre. Varken utsläppsminskningar eller finansiering till dem som drabbas är i närheten av nödvändiga nivåer, säger Petter Lydén, policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia.

Extrema väderhändelser har ökat både i syd och nord. Det är något vi får leva med så länge som klimatpolitiken ser ut som den gör.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

14 comments for “Vattenbrist några generationer bort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.