Vässar vänsterpartiet klorna?

Blir vänsterpartiet en starkare röst mot den högerpolitik som den moderatledda regeringen bedrivit?

Processen fram till valet av Jonas Sjöstedt som vänsterpartiets nya partiledare har varit uppfriskande att bevittna. En total öppenhet och en diskussion där medlemmar och intresserade kunnat delta  vid alla de besök i vårt avlånga land som de fyra kandidaterna gjorde.   Här har det socialdemokratiska partiet en del att lära.  Intressant också att kongressen vann omröstningen om  att arbeta för att bemanningsföretagen går i graven, en företeelse där tidigare anställda får korttidsanställningar till sämre lön och ytterligare en mellanhand som tar hand om det mervärde som de som jobbar skapar. Vänsterpartiet visar att det är   ett demokratiskt parti där partistyrelsen inte har sista ordet.

I ett parti där medlemmarnas röst väger tungt kanske inte en nyvald ordförandes första linjetal egentligen har så stor betydelse. Trots det blir det intressant att se vilken viljeyttring Jonas Sjöstedt kommer att presentera. Formuleringen i tacktalet om alliansens politik var mitt i prick. Jonas Sjöstedt  beskrev regeringen Reinfeldt som de som lärt sig nya ord för att kunna genomföra en högerpolitik som monterar ned välfärden , ökat klassklyftorna och inte haft ett uns att bidra med när det gäller miljön.

En besvikelse var att kongressen stängde in  utträdeskravet ur EU i garderoben. Det tyder   på en pragmatiskt inriktad viljeyttring som kanske trots allt ligger närmare sakernas tillstånd i nuläget?  Å andra sidan är det kanske inte alls så avlägset med ett EU som eroderar med tanke på det misslyckade experimentet med EMU och  eurosamarbetet.

Det återstår att se vilka spår i det politiska landskapet som vänsterpartiet kommer att sätta med Jonas Sjöstedt som partiledare.  Klart är att V har fått en partiledare som är respekterad långt utanför de egna leden . Mitt tips är att såväl socialdemokrater som miljöpartister får se upp . Vad händer när Reinfeldt och Borg står svarslösa när problemen i ekonomin börjar hopa sig?

Bloggat: Kaj Raving, Svensson, Jinge, M Moberg, Pepprat RödGrönt, Nemokrati, Steve Lando, Siktdjup

Media: SvD SvD2 SvD3 SvD4 DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN5 AB AB2 AB3 AB4 AB5 AB6  GP GP2 GP3 HD SkD Svt Svt2 Ex Ex2 Ex3 DD FB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

5 comments for “Vässar vänsterpartiet klorna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.