Vapenmuller och propaganda.


Mullret från vapen blir allt starkare. Israel   slår sina lovar runt Iran.

Ett anfall mot Iran skulle destabilisera hela regionen. Risken för öppet krig är uppenbar.  Hotet kommer inte från Iran. Även om Israel och media gör allt för att demonisera Iran. Att Iran har en förtryckarregim  finns ingen tvekan om . Det är inte det som fått Israel att slunga sin vrede mot Iran utan påståendet om att Iran håller på att utveckla kärnvapen . Varje sunt tänkande människa förstå att regimen i Iran  inte är så totalt  galen att den skulle rikta en kärnvapenspets, om nu Iran förfogar över sådana, mot staten Israel.  Det vore detsamma som att utplåna den egna staten. I samma ögonblick de trycker på knappen skulle hundratals missiler som står riktade mot Iran skjutas iväg.

Några klara bevis för att Iran förfogar över kärnvapen finns inte. Enligt amerikanske generalen Dempsey är det vad USA vet inte säkert att  Iran har bestämt sig för att utveckla atomvapen. 

Det skulle vara förhastat och destabiliserande om Israel angrep iranska atomanläggningar, sade USA-generalen Martin Dempsey i en tv-intervju. Han uppmanade på söndagen israelerna att undvika ett sådant anfall.

Och även ett framgångsrikt angrepp skulle enbart försena ett iranskt kärnvapen med några få år, sade Dempsey hos CNN. Martin Dempsey sade att ett slag mot Iran skulle kunna utlösa vedergällning runt om i regionen, kanske i Afghanistan och Irak.

Han sade att det inte är säkert att Iran har bestämt sig för att utveckla atomvapen – så vitt USA vet. (SvD)

Såväl Israel som USA tillhör de länder som förfogar över kärnvapen.   Israel vägrar dessutom att skriva under icke-spridningsavtalet.  Så vad är det som ger dem rätten att bestämma över andra länders eventuella vapenprogram? Medan det israeliska tonläget höjs mot Iran vänds världens blickar från vad som fortgår på Västbanken.   Genom att vifta med ett iranskt terroristspöke kan Israel fortsätta och utvidga sin ockupation av Västbanken. För Usa:s del handlar det som alltid om tillgång på olja.

Att Ahmadinejad och den iranska prästdiktatur borde störtas är nog flertalet överens om. Men det är något som måste komma inifrån. Det är det iranska folkets angelägenhet . Det är definitivt  inte Israels sak att avgöra. Ett israeliskt anfall på Iran kan destabilisera hela regionen och leda till öppet krig och i värsta fall sätta punkt för den arabiska våren.

Media: svd1, svt, sr, dn123, gp

Andra bloggar om usairan, israel, kärnvapen, politik,samhälle,
 

5 comments for “Vapenmuller och propaganda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.