Valet är ditt!


Valet står mellan ett samhälle byggt på girighet eller ett byggt på solidaritet och medmänsklighet. Svårare än så är det inte.

affischer2
Fredrik Reinfeldt på köpt affischplats bredvid Jonas Sjöstedt på en affisch uppsatt av aktivister.

Gapet mellan blocken minskar skriker rubriksättarna  och buntar ihop några mätningar för att få det att se ut som en trend. Stämmer det är risken stor  att rikast vinner. Valaffischerna till höger symboliserar inte bara två olika sätt att se på människor och samhälle utan också tillgången på medel för att bedriva propaganda.

Har moderaterna redovisat vem som sponsrar valkampanjen ännu? Vad jag minns påstod sig Kent Persson(M) ha hittat 21 miljoner men vägrade uppge från vem. Man kan ju fråga sig varför!

En annan fråga många ställer sig är hur det kommer sig att Centerpartiet ökar  i opinionen med Stureplansbruttan vid rodret. Kanske svaret ligger här:

Både C och S har anledning att hoppas på den sista veckan. Båda partierna har slutspurtat bra i de senaste valen, visar DN:s genomgång.

På Centralstationen i Stockholm talar Centerpartiets partiledare Annie Lööf inför stressade morgonpendlare och en handfull journalister. Upplägget är i det närmaste identiskt med hur Centern inledde sin spurt inför Europaparlamentsvalet.

Även den gången hade partiet köpt i princip allt reklamutrymme på järnvägsstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Precis som i Europaparlamentsvalet satsar partiet hårt på miljöfrågorna den sista veckan. Utöver köpt reklam ska centergräsrötter under de sista dagarna dela ut 1,75 miljoner flygblad och foldrar till potentiella väljare.

I Europaparlamentsvalet slutade det med att partiet gick framåt och fick 6,5 procent av rösterna. Annie Lööf hoppas återupprepa framgången nu.(DN)

Nog för att allt fler bestämmer sig sent i valrörelsen. Men låter man sig verkligen påverkas av valpropagandan? Önskvärt vore att man istället tittar bakom all reklam och propagnda för att se och jämföra partiernas människo- och samhällssyn.

Alliansens politik signalerar en misstro mot människor i allmänhet och mot sjuka och arbetslösa i synnerhet. Borde kanske räkna in pensionärerna i den gruppen då Reinfeldt deklarerat att vi ska arbeta tills vi fyller 75.
Talet om att öppna hjärtan för människor på flykt rimmar illa med den migratonspolitik alliansen står bakom och som också kritiserats av FN. Det var snarare ett taktiskt utspel för att skapa krisstämning och böjda nackar inför kommande nedskärningar allt i enliget med vad Naomi Klein kallar Chockdoktrinen.

Ingen torde stå ovetandes om att alliansens skattesänkningar är en gigantisk omfördelning som eroderat välfärden och skapat ett samhälle med ökande klyftor. Jobbskatteavdrag kan i slutänden visa sig vara dyrköpta för många av oss då avgifter höjs och egenfinansiering av vård och andra välfärdstjänster blir av nöden tvungen. Det är löntagarna som själva finansierat skattesänkningarna genom urholkade trygghetssystem. Förr eller senare lär det märkas i plånboken.

Det är ett vägval för Sverige som vi står inför. Girighet eller solidaritet och medmänsklighet. Vilket samhälle vill du ha?

Media:DN 123456

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
9 years ago

Själv har jag under valrörelsen haft funderingar på att låta min röst bli både V- och Fi-märkt. Men nu till slut har jag landat i att det blir en S-röst. Som vanligt. Jonas Sjöstedt är en mycket sympatisk person, med många fina åsikter, men jag ska erkänna att jag blev besviken på honom i utfrågningen i TV. Vänstern gör ett stort nummer av ”Inte till salu” men Sjöstedt verkar inte vara beredd att slåss för det ända in i kaklet. Att förhandla sig till en regeringspost verkar vara viktigare. Och så det här med droger. Vill verkligen V legalisera cannabis? Såna åsikter brukar ju höra hemma i nyliberala kretsar.