Vad är Israels agenda?

Barn som måltavlor, friskt vatten en bristvara, hela kvarter attackeras.

Ett folk instängt i världens största utomhusfängelse  beskjuts från havet, luften och marken. Rapporterna från Gaza vittnar om en brutalitet där barn och civila är måltavlor för Israels attacker.

Ekot direkt från Gaza: ”Brutala scener just nu”:

Nu flyr tusentals människor Shejaiya-distriktet, många till fots. – Det är som ett massexodus från den här stadsdelen, människor flyr med de få förnödenheter de har. Kvinnor går med bara en oljekanna för att ha någonting med sig. – Det är brutala scener som utspelar sig just nu. Nästan allt är ett mål i den här stadsdelen, berättar Johan-Mathias Sommarström.

gazaSvenska regeringen tiger precis som många av världens makthavare såvida man inte som den amerikanske presidenten och vår utrikesminister ger sitt direkta stöd med motiveringen att Israel har rätt till självförsvar utan att med ett enda andetag medge att självförsvar är villkorad enligt FN:stadgan. Israels massaker saknar proportionalitet.

När hela kvarter ödeläggs och driver tiotusentals palestinier på flykt är det knappast Hamas tunnlar och avskjutningsramper man vill komma åt.

Det vi ser nu är en fortsättning på den fördriving av palestinier som skedde 1948 vid staten Israels bildande.Då tvingades 800 000 palestinier på flykt.

Idag kommer propåer från en minister i Knesset om att palestinierna kan evakuera och ta sin tillflykt till Sinai. En israelisk fundamentalist som har sina rötter i uttalanden som upprepats av ledande politiker. Några  citeras nedan:

”The past leaders of our movement left us a clear message to keep Eretz Israel from the Sea to the Jordan River for future generations, for the mass aliya [immigration], and for the Jewish people, all of whom will be gathered into this country.”

(Former Prime Minister Yitzhak Shamir declares at a Tel Aviv memorial service for former Likud leaders, November 1990. Jerusalem Domestic Radio Service.)

“We must expel Arabs and take their places.”

(David Ben Gurion, future Prime Minister of Israel, 1937, Ben Gurion and the Palestine Arabs, Oxford University Press, 1985.)

”How can we return the occupied territories? There is nobody to return them to.”
”There was no such thing as Palestinians, they never existed.”

(Golda Meir, March 8, 1969. Golda Maier Israeli Prime Minister June 15, 1969)

”Israel should have exploited the repression of the demonstrations in China, when world attention focused on that country, to carry out mass expulsions among the Arabs of the territories.”

(Benyamin Netanyahu, then Israeli Deputy Foreign Minister, former and present Prime Minister of Israel, tells students at Bar Ilan University, From the Israeli journal Hotam, November 24, 1989.)

Vad som sker i Gaza idag är inte självförsvar. Det är mord på civila. Tror makthavarna att fred skapas när den  den starke tar sig  rätten att använda avancerad vapenmakt och skapa död , skräck och lidande?

Fred förutsätter en vilja att skapa fred. Samtal inte vapen är vägen. Fred uppnås först när alla gruppers mänskliga rättigheter bejakas.

En ockupationsmakts trakasserier och våldsutövning bereder väg för frustration, hat och en ny våldsspiral.

Vad är det makthavarna i Israel vill uppnå?

Lästips:Does Hamas provoke Israel to attack Gaza?

Palestinians as a diverse society are neither reducible to Hamas nor can they be denied the right to resist occupation.

Media DN1234567 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
9 years ago

”UNICEF har bekräftat att minst 35 barn i Gaza har dödats i luftanfall, och minst 269 har skadats. Det har också rapporterats att flera israeliska barn skadats på grund av raketattacker. 25 000 barn är i akut behov av psykosocialt stöd i Gaza.” Unicef, Sverige.
Det här var några dagar sen, situationen är ännu värre nu då man säger att det är runt 200 döda. Det här är inte ett krig. Hade det varit ett krig hade det varit två arméer mot varandra. Det här är en militärmakt (Israel) mot ett folk som inte har en chans att försvara sig – palestinierna.
Det kanske kan kännas som att det inte finns någonting vi kan göra åt det, men det är fel. Vi kan använda våra röster för att få till en förändring, men det krävs att vi hjälps åt.
Min vän har formulerat ett mail som hon har skickat till de olika riksdagspartierna + regeringen. Ett mail som uppmanar till bojkott av israeliska varor. Vill du hjälpa till? Gå in på min blogg och följ instruktionerna.
Tack!
http://miramalin.wordpress.com/2014/07/18/palestina-3/