Fred inte målet för staten Israel!


Hur länge ska detta tillåtas fortgå?

Israel vill inte ha fred. Har aldrig velat det skriver Gideon Levy är en ledande israelisk journalist och debattör på den israeliska tidningen Haaretz.

 Ingenting jag någonsin har skrivit skulle jag hellre bli motbevisad om. Men beläggen tornar upp sig. Det är rent av så att Israel aldrig har velat ha fred – en rättvis fred, en som bygger på kompromisser från båda sidor.(DN)

Det är en sanning som torde vara uppenbar för den som följt utvecklingen i Israel- Palestinakonflikten.Sedan Nakban då 700 000 palestinier drevs på flykt har staten Israel utsatt palestinierna för ett ofattbart förtryck. En fortgående konfiskering av mark på Västbanken,nya bosättningar i strid mot internationell rätt, etnisk rensning, kollektiva bestraffningar  och apartheidlagar visar att ett fritt Palestina inte finns på staten Israels dagordning.

Göran Rosenberg skrev för ett par dagar sedan i Expressen

När tre judiska ungdomar nyligen kidnappades och dödades av tills vidare osäkert identifierade palestinier inledde Israels armé en militär operation, arresterade hundratals palestinier och dödade fem. När en palestinsk pojke några dagar senare brändes levande inleddes en reguljär polisoperation. När den israeliska militären trodde sig ha identifierat några misstänkta palestinska gärningsmän sprängdes deras föräldrahem. När den israeliska polisen trodde sig ha identifierat några misstänkta judiska gärningsmän sprängdes ingenting. De palestinska gärningsmännen kommer att dömas av en israelisk militärdomstol i enlighet med militära ockupationslagar. De judiska gärningsmännen kommer att dömas i en civil domstol enligt civila israeliska lagar.

gaza-under-attack

För det som nu sker saknar jag ord. Jag känner både sorg och en stark vrede. Sorg för palestinierna som utsätts för ett ofantligt lidande och stark vrede mot det internationella samfundet som inte förmår att sätta ned foten mot det sanslöst grymma övervåld staten Israel använder mot ett folk de ringat in i världens största utomhusfängelse.

Vad ger en stat rätt att ringa in och blockera palestinier på en liten remsa en tredjedel av Ölands yta, förbjuda passage och hindra införsel av viktiga varor?

Hur många palestinska liv ska gå till spillo den här gången. Dödstalen fortsätter stiga och under söndagen efter sex dagars bombningar har hittills 167 palestinier dödats, över 77% civila och 30 barn enligt FN.Bombningarna är ännu ett kapitel i den ockupation som sedan 2000 krävt 4200 palestiniers liv.

Den norske läkaren Erik Fosse  har  tagit emot flera av offren för Israels angrepp:

– Det er dramatiske scener her hver dag. Folk sier at denne militæroperasjonen er den verste de har opplevde. I forhold til krigen i 2008-09, er det ikke så mange smell nå. Men den gang bombet de offentlige bygninger. Nå bomber de private hjem, mens folk sover, sier Fosse.
– Det er groteske skader. Vi får inn halve hoder som er sprengt i stykker, kroppsdeler… Det er helt ubeskrivelig. Palestinerne har 22. juli hver dag.(DB)

Israel har hotat med massiva bombningar av norra Israel och samtidigt uppmanat befolkningen att lämna området. Var ska de ta vägen? Ingen plats på Gazaremsan är säker.

Attacken mot ett skyddslöst instängt folk satt i blockad är ett krigsbrott av gigantiskt mått. Det internationella samfundet måste sätta ned foten en gång för alla och sätta ekonomisk och politisk press på ockupationsmakten Israel.

We call for a final end to the crimes and oppression against us. We call for:

  • Arms embargos on Israel, sanctions that would cut off the supply of weapons and military aid from Europe and the United States on which Israel depends to commit such war crimes;
  • Suspension of all free trade and bilateral agreements with Israel such as the EU-Israel Association agreement;
  • Boycott, divestment and sanctions, as called for by the overwhelming majority of Palestinian civil society in 2005

(Gaza civil society, fackföreningsr och kvinnoorganisationer.)

Media: DN12345, Jan-Inge Flucht, Peter Högberg, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mer: Röda Malmö, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Netanyahu, Hamas, Bosättare, Mord, Ockupation, Israel, […]

Agneta Regell
Agneta Regell
9 years ago

Tack för denna sida!!!!! !Den gav mitt dåliga samvete litet andrum Det känns för jäkligt att bara sitta här i sommaridyllen och inte GÖRA något.
jag har en intressant fil från universitetet i Nablus som jag försöker få över till dig på nåt sätt… på din mail?
Agneta