Utrensning, minnen och Tranströmer.

Eftermiddagen slank iväg, timmarna gick snabbt. Böcker  som hör gårdagen till förpassades till glömskans soprum.  En utrensning av en bit av min historia och en hel bokhylla tom  med plats för morgondagen.

Så kan jag beskriva denna eftermiddag. Flera säckar med böcker och papper , en förberedelse för flytten. Mitt i allt hittade jag en bok av Tomas Tranströmer. Den hade slunkit bakom annan poesi . En bok av Sun Axelsson, Ljusets hotell minns jag fångade mig men en enorm kraft en gång. Där stod Platero y yo på originalspråk. En bok jag tragglade mig igenom på universitetet när jag läste spanska en gång i forntiden.

Och så denne Tomas  Tranströmer som fick nobelpriset i litteratur 2011.

I boken jag fann finns dikter från ”17 dikter” till ”För levande och döda”. Däri   låg små lösa blad med anteckningar i blyerts. De  hade jag helt glömt bort.  En paus mitt i utrensningen och jag fastnade för flera dikter .  En dikt jag vikt för och som fanns mycket av mina blyerts noteringar runt är ur ”För levande och döda”.   Den passade så bra då jag precis rensat ut en bit av min historia.  Och samtidigt inte då mina minnen mer påminner om den ljusa skogen.

Madrigal

Jag ärvde en mörk skog dit jag
sällan går. Men det kommer en dag
när de döda och levande byter plats.

Då sätter sig skogen i rörelse. Vi är
inte utan hopp. De svåraste brotten
förblir ouppklarade trots insats av
många poliser. På samma sätt finns
någonstans i våra liv en stor
ouppklarad kärlek. Jag ärvde en
mörk skog men idag går jag i en
annan skog, den ljusa. Allt levande
som sjunger, slingrar, viftar
och kryper! Det är vår och luften är
mycket stark. Jag har examen från
glömskans universitet och är lika
tomhänt som skjortan på
tvättstrecket.

Nu ser jag varför jag fastnade för Madrigal just idag.  Att rensa ut och vända blad var kanske vad min utrensning av gammal stoff bestod av. Och Tomas Tranströmers dikter berör.

En välförtjänt pristagare, stor i Kina och USA och översatt till många språk är Tranströmer redan innan nobelpriset internationellt känd och prisad.

Media: Ex1, Dn123, Svd1,Ab1

Andra om: , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments