Förstatligande av skolan, ett steg i rätt riktning!

Jan Björklund vill förstatliga skolan. Han menar att kommunaliseringen är ett stort misslyckande.

blommor 028

Utblommad?

Som fd gymnasielärare kan jag inget annat än hålla med.Kommunaliseringen (( Skolan kommunaliserades 1991 av socialdemokraterna.)) innebar att  den statliga tillsynen minskade och kommunpolitiker började lägga la sin näsa i blöt. Lärarna fråntogs t om ansvaret att tolka skolverkets mål för verksamheten.  Plötsligt kom propåer från kommunen om vad vi skulle prioritera. En likvärdig skola urholkades.

Om det var kommunaliseringen som låg bakom en försämrad arbetsmiljö och löneutveckling ska jag låta vara osagt. Arbetsbördan ökade år från år och gav mindre utrymme för för- och efterbearbetning av det vi var utbildade för, undervisning och handledning av eleverna. Eldsjälar brändes ut och slocknade.

Resultatet har manifesterats i flera internationella undersökningar. Den svenska skolan har halkat på efterkälken. Ett steg i rätt riktning är att förstatliga skolan. När det gäller styrningen av skolan gör staten ett bättre jobb än kommunerna.

Ge lärarna arbetsro och tid att ägna sig åt kärnverksamheten, utbildning och handledning av elever. Gör en rejäl satsning på alla lärare -en löneåterställare!

Foto: Annarkia

Media: AB,DN1,2, SvD, SR1,2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 comments for “Förstatligande av skolan, ett steg i rätt riktning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.