Förstatligande av skolan, ett steg i rätt riktning!

Jan Björklund vill förstatliga skolan. Han menar att kommunaliseringen är ett stort misslyckande.

blommor 028

Utblommad?

Som fd gymnasielärare kan jag inget annat än hålla med.Kommunaliseringen (( Skolan kommunaliserades 1991 av socialdemokraterna.)) innebar att  den statliga tillsynen minskade och kommunpolitiker började lägga la sin näsa i blöt. Lärarna fråntogs t om ansvaret att tolka skolverkets mål för verksamheten.  Plötsligt kom propåer från kommunen om vad vi skulle prioritera. En likvärdig skola urholkades.

Om det var kommunaliseringen som låg bakom en försämrad arbetsmiljö och löneutveckling ska jag låta vara osagt. Arbetsbördan ökade år från år och gav mindre utrymme för för- och efterbearbetning av det vi var utbildade för, undervisning och handledning av eleverna. Eldsjälar brändes ut och slocknade.

Resultatet har manifesterats i flera internationella undersökningar. Den svenska skolan har halkat på efterkälken. Ett steg i rätt riktning är att förstatliga skolan. När det gäller styrningen av skolan gör staten ett bättre jobb än kommunerna.

Ge lärarna arbetsro och tid att ägna sig åt kärnverksamheten, utbildning och handledning av elever. Gör en rejäl satsning på alla lärare -en löneåterställare!

Foto: Annarkia

Media: AB,DN1,2, SvD, SR1,2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny
Jenny
10 years ago

Jag är ingen expert, men det känns som ett sista desperat försök från Björklund att rädda ansiktet efter sin misslyckade skolpolitik och till slut skylla allt som gått snett på sossarna.

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/0042632A?OpenDocument&pass=1

”Att förstatliga skolan skulle kräva det som skolan i dag har minst av, nämligen tid och pengar. Några konkreta förslag till hur det skulle gå till finns inte heller, bara otydliga visioner om att ett förstatligande löser skolans alla problem.”
”Den så kallade McKinseyrapporten, som utvärderar skolsystem över hela världen, ger heller inget stöd för att frågan om vilken huvudman skolan har, spelar någon som helst roll för skolans resultat. Den finska skolan, som ofta hålls fram som föredöme, är till exempel kommunal.”
Läs gärna hela Johan Tufvesons artikel.

Börje Andersson
Börje Andersson
10 years ago

Liksom Jenny är jag ingen expert och håller mig vanligen borta från skoldebatten. Kan bara konstatera att så många andra anser sig veta bäst. Våra politiker har en irriterande tendens att lägga sig i detaljer om skolans verksamhet.
Resultatet av alltsammans är rätt nedslående. Min egen eviga undran är om betygsfrågan verkligen är så avgörande..Det verkar ju finnas 136 andra problem.att lösa.