Vad händer i Egypten?


Den arabiska våren svepte bort en diktator. De första staplande stegen mot demokrati togs med valet av ny president. Folket valde brödskaskapets Mursi. Ett val som inte föll väl på den västerländska läppen.

Vad som ligger bakom de stora demonstrationerna i maj-juni   är svårt att överblicka. Där fanns förmodligen flera samverkande orsaker. Oron för att Egypten skulle utvecklas till en teokrati à la Iran och ekonomiska orättvisor och ekonomisk stagnation är några faktorer bakom de massdemonstrationer som ledde till att militären avsatte Mursi.

Det sorgliga är att det förmodligen är många krafter som i det fördolda ger sitt stöd till militärens maktövertagande. Såväl USA, Israel som allierade arabstater såg valet av Mursi med oblida ögon. Washington har i decennier givit ekonomiskt stöd till militären i Egypten och på så sätt backat upp en stabilitet som passat USA`s intressen i regionen.

Om USA haft sitt finger med i spelet  vet jag inte men håller det inte för otroligt. Demonstrationerna i maj-juni riktade sig inte bara mot Mursi utan även mot USA och IMF. Ett Egypten som går sin egen väg är ett scenario som kan hota USA:s strävanden i område

egTrots en regelrätt statskupp av militären har protesterna fortsatt och fortsätter trots militärens våldsamma agerande som slutade i ett blodbad med över 500 dödade och tusentals skadade härom dagen.

Många fördömer militärens agerande men där tycks det stanna. Obama fördömde men det militära biståndet dras inte in.1,5 miljarder dollar årligen har hållit militären under armarna. Fredrik Reinfeldt fördömde men biståndet till Egypten fortsätter.

Det säkerhetspolitiska läget  i Egypten är nu så prekärt att UD avråder från resor  och researrangörer tar hem sina turister.

Egyptens inrikesdepartement ger polisen nya order – skjut skarpt för att förhindra attacker mot regeringsbyggnader och polisstyrkor.

Instruktionen gjordes i ett officiellt uttalande, rapporterar AFP.(AB)

Så länge generalerna sitter i orubbat bo kommer den begynnande arabiska våren i Egypten göra halt.Men vad är alternativet?

Bloggat: Jinge på bilderblogg.se ,Lando, A Romelsjö på jinge.seRöda Malmö, Svensson

MediaAB123456, DN12345, Svd1234,  SR1234

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
10 years ago

Situationen i Egypten riskerar att övergå i inbördeskrig