Bäddar Björklund för ett låglöneproletariat?


Det faktum att de  flesta som går igenom hela gymnasieskolan studerar eller arbetar några år efter gymnasieskolans utgång tycks inte bekymra Jan Björklund.

I en tid med hög ungdomsarbetslöshet vill utbildningsministern införa en ettårig gymnasieutbildning för skoltrötta.En utbildning som enligt Björklund ska kunna leda fram till mindre kvalificerat låglönejobb. En utbildning där eleverna ska ges möjlighet att välja bort teoretiska kurser.

 Vad är syftet? Bäddar Björklund  för är ett C-lag som ska stå till arbetsmarknadens förfogande och tvingas ta vilket lågkvalificerat jobb som helst till vilka villkor som helst.

Varför Björklund vill sätta käppar i hjulen för skoltrötta sextonåringar genom att  lotsas in dem i en återvändsgränd är en gåta. Vill man ge de här sextonåringarna en ärlig chans att skaffa sig en utkomst som de kan leva på borde resurser tillföras gymnasieskolan, öronmärkta för att ge det stöd och stimulans som behövs för att få upp dem på banan och genomföra en  gymnasieutbildning som ger dem nödvändig kunskap och kompetens inte bara för ett kommande yrkesval utan också som medborgare.

Är det  så illa att det är arbetslinjens egentliga syfte, att tvinga folk att ta vilket jobb som helst till vilka villkor som helst,  som blottläggs med förslaget om en ettårig gymnasieskola?

Illustration: Erik-Rune

Media: AB 1, 2,3, GP,DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2SVT 1, 2 & Peter Johansson & M Moberg


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 comments for “Bäddar Björklund för ett låglöneproletariat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.