Bäddar Björklund för ett låglöneproletariat?


Det faktum att de  flesta som går igenom hela gymnasieskolan studerar eller arbetar några år efter gymnasieskolans utgång tycks inte bekymra Jan Björklund.

I en tid med hög ungdomsarbetslöshet vill utbildningsministern införa en ettårig gymnasieutbildning för skoltrötta.En utbildning som enligt Björklund ska kunna leda fram till mindre kvalificerat låglönejobb. En utbildning där eleverna ska ges möjlighet att välja bort teoretiska kurser.

 Vad är syftet? Bäddar Björklund  för är ett C-lag som ska stå till arbetsmarknadens förfogande och tvingas ta vilket lågkvalificerat jobb som helst till vilka villkor som helst.

Varför Björklund vill sätta käppar i hjulen för skoltrötta sextonåringar genom att  lotsas in dem i en återvändsgränd är en gåta. Vill man ge de här sextonåringarna en ärlig chans att skaffa sig en utkomst som de kan leva på borde resurser tillföras gymnasieskolan, öronmärkta för att ge det stöd och stimulans som behövs för att få upp dem på banan och genomföra en  gymnasieutbildning som ger dem nödvändig kunskap och kompetens inte bara för ett kommande yrkesval utan också som medborgare.

Är det  så illa att det är arbetslinjens egentliga syfte, att tvinga folk att ta vilket jobb som helst till vilka villkor som helst,  som blottläggs med förslaget om en ettårig gymnasieskola?

Illustration: Erik-Rune

Media: AB 1, 2,3, GP,DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2SVT 1, 2 & Peter Johansson & M Moberg


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
KajsaLisa
11 years ago

Vad vi skapar här är inte bara lågkvalificerade ungdomar utan även ett lågkvalificerat samhälle. Björklund verkar tro att det räcker med ett par Nobelpris och att några skall träffas och trycka ned doktorshattar över öronen på varandra. Vi skall alltså sänka utbildningsnivån i landet medan länder som Kina och Indien begripit att dom måste göra tvärt om. Fortsätter det så här så blir vi akterseglade.

trackback

[…] Röda Berget Björklund garanterar att hans nya kortgymnasium leder till jobb, Annarkia, Kajsa-Lisa – Världens kortaste skola, Dick Bengtson – Om två år, Designerdrömmar […]

trackback

[…] regeringens ”storsinhet”, Roger Mörtvik på Utredarna.nu om arbetslöshetsförsäkringen,  Annarkia om Björklunds skola,Storstad om Apoteksprivatiseringen,  Claes Krantz om Annie Lööfeffekten, […]

trackback

[…] regeringens ”storsinhet”, Roger Mörtvik på Utredarna.nu om arbetslöshetsförsäkringen,  Annarkia om Björklunds skola,Storstad om Apoteksprivatiseringen,  Claes Krantz om Annie […]

göran
göran
11 years ago

Inte Björklund utan Ullenhag.