Till vägs ände?

 Ett gatlopp utan slut. Så kan Håkan Juholts resa som partiledare beskrivas. Idag kan den resa vara vid vägs ände.  Hjälper det ett  parti som på några år fått se sitt väljarunderlag försvinna ut i det blå?

Problemet för det socialdemokratiska partiet är inte Håkan Juholt. Problemet är den oenighet om vilket spår det socialdemokratiska partiet ska välja.   Juholts problem är att han försökt var en ” riktig sosse” med  rötter i socialdemokratins klassiska värderingar om solidaritet , rättvisa, frihet  och ett jämlikt Sverige.

Problemet för det socialdemokratiska partiet är avsaknad av ett tydligt alternativ till alliansens nyliberala linje   Vem startade och öppnade upp för privatiseringen inom skolan?  Vilket beslut tog kongressen så sent som 2009? Socialdemokratin ställde sig bakom fortsatt vinst inom välfärden. Ställ det mot den verklighet som gamla och många elever fått möta då riskkapitalbolagen  gjort vad de är avsedda att göra. Maximera sin vinst  genom material och personalnedskärningar. Socialdemokratins kris har inte med partiledaren att göra utan är en politisk kris. Ett moderaterna light, en politik snarlik alliansens men i långsammare takt och i något mindre skala är inget alternativ. Det är en väg Håkan Juholt försökt manövrera bort  ifrån genom att bl a ifrågasätta avregleringen inom välfärden.

När portarna till Sveavägen 68 öppnades förväntande och frusna journalister och Karin Jämtin igår lät meddela att Håkan Juholt lämnat , konstpaus, han har åkt hem till Oskarshamn nästan hördes genom TV-rutan ett gurglande jubel från de journalister som redan aviserat Juholts avgång. När sedan Karin Jämtin med ett leende kallt deklarerade att VU hyste förtroende för sin partiledare kom ett  antiklimax. En förväntad nyhet byttes i sin motsats.

Snart surrade rykten om avgång med hänvisning till källor inom de socialdemokratiska ledet.  Sedan ett officiellt pressmeddelande om att Håkan Juholt kallar till presskonferens i Oskarshamn kl 15:00 idag.

Tänk om innehållet i den pressträffen inte alls stämmer med vad alla förväntar sig. Vad som än händer i Oskarshamn idag kommer det socialdemokratiska partiet befinna sig i fritt fall. Det kan inte vara roligt att vara socialdemokrat i dessa dagar. Inte ens den högerfalang som varit pådrivande i kampanjen mot Juholt kan känna sig lugn .Alliansen går mot en ny mandatperiod vid 2014 års val . Blir det vad som väntar kommer  Sverige  aldrig mer att bli sig likt.

Juholt talar ut  i Östran:”Jag har tänkt i de här banorna länge”.

”Juholt i mediernas kikarsikte”, G Greider i AB.

Bloggat: Jinge, Svensson,Peter Andersson, Martin Moberg, Zac, Mikael Andersson, Beelzebjörn, Vinden vänder

MediaAB12345, SvTSR1DN123, SvD12GPEx123, Östran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 comments for “Till vägs ände?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.