Till vägs ände?

 Ett gatlopp utan slut. Så kan Håkan Juholts resa som partiledare beskrivas. Idag kan den resa vara vid vägs ände.  Hjälper det ett  parti som på några år fått se sitt väljarunderlag försvinna ut i det blå?

Problemet för det socialdemokratiska partiet är inte Håkan Juholt. Problemet är den oenighet om vilket spår det socialdemokratiska partiet ska välja.   Juholts problem är att han försökt var en ” riktig sosse” med  rötter i socialdemokratins klassiska värderingar om solidaritet , rättvisa, frihet  och ett jämlikt Sverige.

Problemet för det socialdemokratiska partiet är avsaknad av ett tydligt alternativ till alliansens nyliberala linje   Vem startade och öppnade upp för privatiseringen inom skolan?  Vilket beslut tog kongressen så sent som 2009? Socialdemokratin ställde sig bakom fortsatt vinst inom välfärden. Ställ det mot den verklighet som gamla och många elever fått möta då riskkapitalbolagen  gjort vad de är avsedda att göra. Maximera sin vinst  genom material och personalnedskärningar. Socialdemokratins kris har inte med partiledaren att göra utan är en politisk kris. Ett moderaterna light, en politik snarlik alliansens men i långsammare takt och i något mindre skala är inget alternativ. Det är en väg Håkan Juholt försökt manövrera bort  ifrån genom att bl a ifrågasätta avregleringen inom välfärden.

När portarna till Sveavägen 68 öppnades förväntande och frusna journalister och Karin Jämtin igår lät meddela att Håkan Juholt lämnat , konstpaus, han har åkt hem till Oskarshamn nästan hördes genom TV-rutan ett gurglande jubel från de journalister som redan aviserat Juholts avgång. När sedan Karin Jämtin med ett leende kallt deklarerade att VU hyste förtroende för sin partiledare kom ett  antiklimax. En förväntad nyhet byttes i sin motsats.

Snart surrade rykten om avgång med hänvisning till källor inom de socialdemokratiska ledet.  Sedan ett officiellt pressmeddelande om att Håkan Juholt kallar till presskonferens i Oskarshamn kl 15:00 idag.

Tänk om innehållet i den pressträffen inte alls stämmer med vad alla förväntar sig. Vad som än händer i Oskarshamn idag kommer det socialdemokratiska partiet befinna sig i fritt fall. Det kan inte vara roligt att vara socialdemokrat i dessa dagar. Inte ens den högerfalang som varit pådrivande i kampanjen mot Juholt kan känna sig lugn .Alliansen går mot en ny mandatperiod vid 2014 års val . Blir det vad som väntar kommer  Sverige  aldrig mer att bli sig likt.

Juholt talar ut  i Östran:”Jag har tänkt i de här banorna länge”.

”Juholt i mediernas kikarsikte”, G Greider i AB.

Bloggat: Jinge, Svensson,Peter Andersson, Martin Moberg, Zac, Mikael Andersson, Beelzebjörn, Vinden vänder

MediaAB12345, SvTSR1DN123, SvD12GPEx123, Östran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Zac
Zac
12 years ago

Jan Helin funderade högt kring ansvaret att rapportera kring en människa som inte klarar av ansvaret och inte har insikt om det. Det kan ur olika perspektiv vara nyhetsrapportering, mobbing, samhällsanalyser etc. Jag försöker från och till verkligen att se på Juholts felsteg utan ideologiska eller politiska glasögon. Jag kommer inte till någon annan slutsats än att det handlar om en människa som tagit på sig en alldeles för stor kostym. Kostymen innebär också i sammanhanget att ett helt parti förväntar sig att denne person skall förnya och uppdatera deras politik som lider av svår benskörhet efter många år utan någon ideologisk grund i politiken.

Det sällsynta tillståndet när ett sjunkande skepp får en helt okunnig och klumpig kapten vid rodret. Jag tycker det vore bra om man först ser till att få rätt kapten på skutan och sedan börjar jobba på kursförändring. Frågan är – och det är den rysliga som ingen socialdemokrat vågar uttala högt – finns det någon plats för en socialdemokrati idag? Liksom biltillverkarna inser att behovet av antal bilmärken är begränsat så är det likadant i svensk politik. Det är en mindre del av samhället som går att påverka i vår nya, snabbare värld. Arbetskraft och kapital flyttar runt snabbare än någon kan blinka, vi som extremt exportberoende land är oerhört sårbara inför beslut i vår omvärld. En socialdemokrati som surfade på tillväxtens vågor och kunde göra stora ideologiskt driva förändringar i ett snabbt utvecklande samhälle finns inte idag och kommer aldrig finnas mer. En partiledare som luktar lite malbollar och kör med klassisk socialdemokratisk retorik kommer inte förändra någonting.

Kannibaliserandet har bara börjat och jag tror faktiskt inte att det är slut än. I nästa val är jag mycket osäker på om ens (s) är störst inom de rödgröna. En helt ny värld och ett nytt politiskt landskap.

Vad gäller ”mobbingen” så är det dumheter. Partiledaren för sveriges största parti tillika oppositionsledaren skall givetvis utsättas för en oerhörd granskning. Om denne klumpar sig gång på gång på gång så är det ett demokratiskt underskott då journalisterna bara låter sig underhållas och matas med stoff till artiklar genom honom och därmed slutar granska regeringen. Vi har ett antal ministrar som jagats för skitsaker och utsatts för drev som skrämmer vem som helst. Vi har ett demokratiskt invalt parti som dagligen utsätts för fulgrepp i media – SD. Och det är ingen som idag klagar på ”högermedia” som någonsin ens nämnt det. Så det är bullshit.

Anonym
Anonym
12 years ago
Reply to  annarkia

Splittringen är och har länge varit grundproblemet, alliansen vann inte på egna meriter 2006 utan pga att Persson vid det laget med sin högerpolitik hade ställt till tillräckligt mycket skit för att vanligt folk skulle ha hunnit tröttna, inte minst de brutala turerna och bristen på lyhördhet kring sjukförsäkringen och föralldel pensionsuppgörelsen kostade partiet åtskilliga röster, tillräckligt många för att få vågskålen att tippa över.

Valet 2010 förlorades på otydlighet, de sjuka visste fortfarande inte vad sossarna ville göra, det s.k. rådslagets slutsatser var här intill förväxling snarlika alliansens politik.

Det var lite synd på Juholt, karln har en stil som berör folk och definitivt den retoriska förmågan som krävs för att sätta lite snurr på oppositionen, faktum är att en underdog är precis rätt recept för att plocka tillbaka väljarna om man kombinerar det med en betydligt mer radikal linje.

Men som sagt, partiet måste nu snabbt hitta ett sätt att eliminera högerflanken, Sverige behöver inte två moderata partier, i annat fall är faktiskt en delning alternativt en flytt till (v) att föredra.

trackback

[…] mer: Mullvaden1, 2, 3, Röda Rummet1,2, Röda Malmö, Internationalen, Internationalens ledarblogg, Annarkia, Röda Berget, ARAR, Jinge, I media om socialdemokratins kris: GP1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, […]

christer
christer
12 years ago

Blir det någon av Damberg eller Östberg som huggit Juholt i ryggen vid varje tillfälle som tar över så hamnar min röst på Jonas Sjöstedt.

trackback

[…] Bloggar: Annarkia, Fredrik, Mikael, Peter,Sven-Erland, Tokmoderaten. Media: AB 1 2 3 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20EXP 1 2 3 4 5 6 7 GP 1 2 3 4 5 6 7 SvD 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 SVT 12 3 4. Rate this: Share this:TwitterFacebookE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]