Tankar runt partiledardebatten i SVT

En partiledardebatt som blev så förutsägbar som väntat.

pldebDebattens första ämne kom att handla om integrations- och migrationspolitik. Jonas Sjösteds replik på Anna Kindberg Batras och moderaternas förslag om att införa tillfälliga uppehållstillstånd kom oväntat:

Jag trodde inte jag skulle säga detta men just nu saknar jag Fredrik Reinfeldt.

Det stod klart att partierna på högerkanten inte vill ge de som flyr för sina liv en villkorslös fristad, centerpartiet undantaget.  Annie Lööf  markerade att hon stod bakom alliansens tidigare politik. Hon   stod  med andra ord upp för permanenta uppehållstillstånd tillsammans med S, MP och V emot de villkorade tillfälliga som  FP, KD, M och SD står bakom.

Av debatten att döma finns det en bred blocköverskridande enighet om fortsatt export av vapen till diktaturer och  ett land som Saudiarabien.

Det var alliansregeringens försvarsminister som en gång  påstod att det landet inte är en diktatur. Nu kom debatten att handla om  just det. Icke-diktaturer och icke -demokratier kontra diktaturer och demokratier. Begrepp som är förledande och kan förvilla. Var bor vi kan man ju undra? I en icke-diktatur eller i en demokrati? Formellt är Sverige en demokrati  med åsiktsfrihet mfl friheter, val var fjärde år etc. Vad blir slutsatsen om vi utgår från demkokrati som idé där människors lika värde och och vårt/samhällets  förhållningssätt till våra medmänniskor/ samhällsmedborgare?

För att återgå till ursprungsfrågan tycks vänsterpartiet vara de enda parti som säger nej till vapenexport till diktaturer. Är det så illa att övriga partier kan tänka sig att bidra med diktaturers förtryck och krigföring genom svensk vapenexport?

När det gäller skolan var alla rörande överens om att det behövs krafttag. Ordning och reda och satsning på förstelärare är medicinen som de borgerliga partierna förordar.  När ska debatten sluta att centreras runt ordning och reda och istället inriktas på vikten att satsa på eleverna och deras lärande? Som fd lärare är ordning och reda en självklar ordning i ett klassrum

Tråkigt att Stefan Löfvén inte inser att en likvärdig skola, en bra skola för alla inte går ihop med vinstmaximerande riskkapitalbolag.Frågan om vinstjagande riskkapitalister i skolan undvek Stefan Löfvén att besvara. Endast Jonas Sjöstedt gav ett klart och tydligt svar på den frågan.

Det blev i långa stycken en tam debatt. Om det är ett symptom på att såväl regering som allians står med tomma skåp  ska jag låta vara osagt? Kanske är det formen för debatten som har sett sitt bäst före datum. Skulle det inte bil mer intressant att se en debatt som tar sin utgångspunkt i partiernas  vision om det goda samhället och hur  de ser på vägen dit?

 

Media:AB, DN, SVD, SVT

Dag 71 i #blogg100
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments