Sverige överger en human flyktingpolitik.

 De största flyktingströmmarna sedan andra världskriget gav regeringen kalla fötter.

KAPPAN LOWTillfälliga uppehållstillstånd och  giltiga id-handlingar ska strypa antalet flyktingar som söker sig till Sverige. Vad regeringen gör är att överge den humana flyktingpolitiken och skruva ner till en lägstanivå i EU. Det utan att tulla på asylrätten enligt Stefan Löfven. Frågan är om  det stämmer? Nog måste Stefan Löfven veta att flyktingar ofta saknar just id-handlingar. Om det är fallet förvägras ju människor på flykt att få sin sak prövad.  När flyktingar stoppas vid gränsen lär fler länder följa efter. Europa stängs och blir ett verkligt Fästning Europa, ointagligt för de som behöver skydd. På papperet rörs inte asylrätten men i praktiken är det precis det som sker.

Regeringen hänvisar till den verklighet som är med rekordmånga asylsökningar de senaste månaderna samtidigt som de realiserar de borgerliga partiernas flyktingpolitik. Vänsterpartiet är det enda partiet som riktar kritik mot beslutet.

”Sverige har varit ett ljus i mörkret den här hösten för väldigt många flyktingar. De har sökt sig mot ljuset men nu släcker vi det”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han syftar på det förslag om skärpta flyktingregler som regeringen lade fram på tisdagen.

– Det svenska mottagningssystemet står inför stora utmaningar men flyktingarna står inför en katastrof. Det är viktigt att ha den skillnaden klar för sig. Flyr man från krigets Syrien så är kanske ett tält i Skåne betydligt bättre, säger Jonas Sjöstedt.(DN)
Inrikespolitiskt blir beslutet en ful spricka i miljöpartiets CV. Ett svårt beslut för MP det visade Åsa Romson under dagens presskonferens då hon hade svårt att hålla gråten borta. Men vad hjälper Romsons tårar de som får stå ohörda och knacka på den stängda dörren till trygghet. Enligt Silberstein (SVT) ska MP ha ställt ultimatum om att lämna regeringen om Socialdemokraterna realiserat än hårdare åtgärder och gått moderaterna tillmötes. Om det hänt hade man inte bara tullat på asylrätten utan brutit mot en internationell överenskommelse ägnad åt att ge skydd åt människor på flykt.
 
Illustration: Jeanders bilder

Andra   om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments