Sverige och EU höjer tröskeln och …

Regeringen Löfven drog åt tumskruvarna och gav order om att alla som knackar på dörren ska synas innan dörren öppnas.

imageEfter migrationsverkets larm om ett flyktingmottagande som går på knäna upprättades gränskontroller och färjor belades med transportöransvar. Syftet är att endast släppa igenom de som söker asyl i Sverige. Det är en åtgärd som kan få motsatt effekt då många använt Sverige som transitland för att nå vänner, familj och släkt som befinner sig i Norge eller Finland. Det är människor det handlar om.  Kommer de nu istället att söka asyl i Sverige i väntan på ”bättre tider” och öppna gränser?

De närmaste dagarna lär visa vad effekten av gränskontrollen blir. Redan nu ser vi att dominobrickor börjar falla. Danmark skärper reglerna och Österrike sätter upp stängsel mot Slovenien. Fästning Europa höjer tröskeln.

Frågan är om Sverige inte kohandlar med asylrätten när man belagt färjor med transportörsansvar. Ingen som inte kan identifiera sig släpps ombord. I TV kunde vi se hur en familj stoppades då pappan hade id-handling men inte mamman och barnen. Det är människor det handlar om. Människor som lämnat allt och gett sg ut på en farofylld resa för att nå tryggheten. Den familjen kunde inte ens söka asyl. Kommer Östersjön att bl ett nytt dödens hav som Medelhavet? Tänk om rutten förläggs via Skageracks mörka vatten när landvägen stängts.

Nästa gång är det kanske Du och jag eller våra barnbarns barn som går i flyktingarnas skor och får dörren stängd framför näsan.

Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments