Sverige glider isär.

En ny sorts kyla breder ut sig i ett land som blir allt mer tudelat.

Julen närmar sig och handeln räknar med att slå nya rekord. Vi handlar som aldrig förr. Själv funderar jag på om det inte måste bli en läsplatta trots den nyinköpta bärbara och Iphonen jag alltid bär med mig.

I utsatta familjer växer oron inför julen över hur  pengarna ska räcka till det allra nödvändigaste .

Någon läsplatta ens av den billigaste sorten är det inte tal om. Pengarna räcker ju inte till ny vinteroverall till minstingen som växer alldeles för snabbt. Juletid är svårtid för familjer som drabbats av arbetslöshet eller sjukdom i  ett Sverige där barnfattigdomen ökar .

I dag lever över 340 000 barn i relativ fattigdom i Sverige, barnfattigdomen har ökat med nästan 50 procent från 2006.

Och enligt siffror från Socialstyrelsen bodde år 2009 137 000 barn i familjer som lever på socialbidrag – alltså i absolut fattigdom – en ökning från året innan.(AB)

Det är märkligt då vi under några dagar fått höra att det går oväntat bra för Sverige. Det tredje kvartalet i år ökade BNP med hela 6,9 procent har vi kunnat läsa .

Hur hänger det ihop?

Kostnaderna för kommunalt ekonomiskt bistånd (socialbidrag) fortsätter att öka med ungefär lika mycket som BNP-ökningen .  + 7 procent i ökade socialbidragskostnader (exkl. stöd till flyktingar) under det tredje kvartalet 2010  Socialstyrelsen nya siffror. En medveten politik där tillväxt fördelas snett hjälper inte de familjer som tvingas söka socialhjälp. I Sverige straffas de som mist jobbet på grund av finanskrisen medan finanseliten får ökade löner och  vinster. I Sverige kan du ställas på bar backe vid sjukdom.

I en enkät som TCO låtit göra med 30 kommuner visar det sig att nästan 70 procent anger att de skärpta reglerna i sjukförsäkringen är en viktig orsak till ökningen av socialbidragskostnaderna. Dessutom uppger 75 procent av kommunerna att de nya a-kassereglerna lett till ökade socialbidragskostnader. (TCO)

Välfärden har inte sett ljuset av någon ökad tillväxt Det är istället överkonsumtionen för medel- och överklass som satts i förgrunden på bekostnad av  nedmonterad välfärd.

Tidigare inlägg

Media:AB1 SvD DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments