Ställ dig inte vid sidan av!

Var var statsminister Reinfeldt igår? På hemlig ort lät pressekreteraren meddela som också menade att gårdagens minnesstunder var en socialdemokratisk angelägenhet.  77 människor miste livet i en massaker så kallblodigt planerad, de flesta unga socialister och antirasister. Var var Du Fredrik Reinfeldt? Vad var så viktigt att Du inte kunde hedra offren och Norge med din närvaro vid en minnescerenomi?

En massaker med rasistiska förtecken borde engagera alla i kampen mot de främlingsfientliga och islamofoba tankegångar som växer som en svulst i samhällskroppen. De som  vill göra gällande att massakern på Utöya  var en  ensam galnings verk som vi inte kan skydda oss mot förstår jag inte. Det är ett budskap som på sikt kan vara förödande. Massakern på Utöya är den yttersta konsekvensen av hatets ideologi

Det är farligt att blunda och låtsas som om den idévärld som Brevik rörde sig i  inte existerar.  Breivik fick sin näring från högerextremistiska kretsar och främlingsfientliga  och rasistiska partier. Tar vi inte kamp mot rasismen är risken stor att det kommer nya Breivikare. Det är vår skyldighet att våga se och bemöta rasismen  och i alla lägen värna människors lika värde.

 

Media: DN,DN2, DN3, DN4,DN5, SvD 1, SvD2SvD3SvD4  SvD5, GP, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 comments for “Ställ dig inte vid sidan av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.