Ställ dig inte vid sidan av!

Var var statsminister Reinfeldt igår? På hemlig ort lät pressekreteraren meddela som också menade att gårdagens minnesstunder var en socialdemokratisk angelägenhet.  77 människor miste livet i en massaker så kallblodigt planerad, de flesta unga socialister och antirasister. Var var Du Fredrik Reinfeldt? Vad var så viktigt att Du inte kunde hedra offren och Norge med din närvaro vid en minnescerenomi?

En massaker med rasistiska förtecken borde engagera alla i kampen mot de främlingsfientliga och islamofoba tankegångar som växer som en svulst i samhällskroppen. De som  vill göra gällande att massakern på Utöya  var en  ensam galnings verk som vi inte kan skydda oss mot förstår jag inte. Det är ett budskap som på sikt kan vara förödande. Massakern på Utöya är den yttersta konsekvensen av hatets ideologi

Det är farligt att blunda och låtsas som om den idévärld som Brevik rörde sig i  inte existerar.  Breivik fick sin näring från högerextremistiska kretsar och främlingsfientliga  och rasistiska partier. Tar vi inte kamp mot rasismen är risken stor att det kommer nya Breivikare. Det är vår skyldighet att våga se och bemöta rasismen  och i alla lägen värna människors lika värde.

 

Media: DN,DN2, DN3, DN4,DN5, SvD 1, SvD2SvD3SvD4  SvD5, GP, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Leon
Leon
11 years ago

Jag kan förvisso förstå att man kan känna en viss frustration och ilska över att den ”gode” Fredrik R. inte deltog i minnescermonin för offren för det värsta (hittills kanske är bäst att tillägga) terrordådet i norden. Men det kan ju ändå, om än motvilligt, sägas till hans försvar att han inte, till skillnad från Mona S. och Stefan L., var inbjuden i sin officiella funktion som svensk statsminister. Förvisso hade han kunnat delta men då som privatpersonen Fredrik R. och det hade förvisso länt honom till heder. Det jag har något svårt för är det sätt på vilket hans frånvaro kommit att politiseras. Det var ju få, om ens några, politiska ledare från andra länder som deltog i denna NORSKA minnesmanifestation (med starka socialdemokratiska förtecken). Men om detta sägs föga.

Leon
Leon
11 years ago
Reply to  annarkia

Får be dig om ursäkt och ge dig medhåll i denna kritik av vår statsminister. Hans bortovaro från en svensk minnesgudstjänst är ju högst anmärkningsvärd och väl värd att starkt kritisera.
Att jag vände mig mot ”politiserandet” av hans ”frånvaro” var väl mest motiverad av att jag såg ditt blogginlägg som en fortsättning av andra hånfulla kommentarer som florerat den senaste tiden. Som Mikael Wiehes öppet hånfulla kommentar från scenen på Utöya som var något av ett lågvattenmärke. Speciellt då med tanke på att han (Fredrik R) inte ens var inbjuden.
(För undvikande av missförstånd…jag gillar Mikael W. och hans sånger…men ibland låter han kanske tungan slinta.)

trackback

[…] Annarkia1, Annarkia2, […]