Sortering i sjuan.

En skola för eliten och en skola för resten.  10 elitklasser ska starta redan 2012.

En satsning på de elever som efter testning anses kvalificerade ska få extra stimulans i  elitklasser.  På gymnasiet finns redan spetsutbildning. Nu är det dags för trettonåringarna dvs de som ska börja högstadiet att gallras och sorteras. De ämnen som gäller är   engelska, matematik, NO (biologi, fysik eller kemi), SO (geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap) och språkval.

Alla barn har rätt till stimulans utifrån sin nivå.

Motivering är att det finns några elever i varje klass som inte får den stimulans och utveckling som de har kapacitet för. Ett märklig slutsats  då det är skolans skyldighet att stimulera varje elev utifrån sin nivå.  Vad som  behövs är mer resurser  i skolorna om alla ska  få den stimulans de behöver. Att satsa spetsklasser redan i högstadiet och ta resurser från den ”vanliga” skolan i en tid då skolor tvingas skära ned på grund av bristande resurser är det verkligen rätt väg att gå?

Akvarell: Besse

 

 

 

 

Sortering

Elever som önskar och kan har redan idag möjligheten att välja svårare och snabbare kurser och har enligt en nya skollagens tredje kapitel rätt att få den stimulans de behöver.  För Björklund är det inte till fylles. Nu ska man  skilja agnarna från vetet. En återgång till gamla tiders skola då några gick vidare till läroverket och andra stannade i folkskolan.   Grundskolan är som namnet antyder en grundläggande utbildning som bör vara lika för alla vilket inte utesluter att varje elev ska få stimulans och möjlighet att utvecklas utifrån sin kunskapsnivå. Kunskap har alla elever rätt att få. Istället för spetsutbildning för ett fåtal borde man satsa på en ny kunskapspolitik för att stimulera och utveckla alla elever.

Jan Björklund lyssnar inte på den forskning som visar att om man sorterar ut de högpresterande eleverna och placerar dem i egen klass förbättrar de inte sina resultat och de svaga eleverna presterar sämre. Kunskapsresultatet sjunker totalt sett.

( delar av ett  inlägg 2010 återpubliceras)

Bloggat: Svensson, Röda Malmö, Christermagister
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tryckfelsnissar
Tryckfelsnissar
13 years ago

Jag vill att de inför en ”Elitriksdag” där man bara får kvala in om man klarat kursen ”Elementär knapptryckning”, som nog bör ses som ett grundkrav för att få delta i omröstningar gällande Sveriges framtid. Undrar hur många av dagens riksdagspolitiker som hade kvalificerat sig? 😉

Carolina
Carolina
13 years ago

Nej, elever kan i dag inte välja svårare och snabbare kurser i grundskolan! Var har du fått det ifrån? I stället får de som är riktigt intellektuellt begåvade ofta sitta och vänta på att klassen ska ”komma i kapp” som det så ofta kallas. Dagens skola är verkligen inte anpassad för särbegåvade individer. Ja om de inte är geniala när det gäller musik eller idrott förstås – den typen av begåvningar är ”tillåtna” även i Sverige där vi alla i alla lägen helst ska vara likadana.