En mäktig solidaritetsgala.

I går var det sjuttonde maj och i varje by gick man man  ur huse för att fira Norges självständighet som nation. När får vi se palestinierna göra detsamma? Blockaden mot Gaza måste hävas. Så inledde Berit Aaker ordförande för norska Ship to Gaza sitt tal under solidaritetsgalan för Gazas befolkning.

Dror Feiler citerade Samuel Becket och menade att Ship to Gaza kommer att försöka igen och lyckas eller misslyckas bättre. Redan i juni avgår ett lastfartyg och ev också en passagerarbåt till Gaza från Sverige i en konvoj om ett tiotal fartyg. Man räds inte Israelernas hot. Förra året dödades nio av passagerarna på den turkiska båten i frihetsflottan som  var på väg med förnödenheter till befolkningen i Gaza. I år blandar man passagerare från olika nationer  för att göra resan tryggare.

Nog är det märkligt . Först uppmanades palestinierna att hålla val. När sedan Hamas vinner valet bestraffas befolkningen i Gaza kollektivt och en järnring knyts runt det lilla området som rymmer 1,4 miljoner invånare. En humanitär katastrof var nära innan Israels bombmattor över området 2009. Infrastrukturen förstördes,bostäder,  skolor, sjukhus och FN-byggnader jämnades med marken. 1400 palestinier dödades och många skadades.   Idag hindras palestinierna att bygga upp sina sönderbombade hem då byggmaterial som cement inte får föras in.  Inlåsta i världens största utomhusfängelse har de gjorts beroende av internationella organisationer.

En mäktig solidaritetsgala för Gazas invånare, en fullsatt salong , en entusiastisk  publik och artister som George Totari & Kofia med palestisnka musik, Claes Eriksson på topphumör och Nationalteatern som fick publiken att identifiera sig med Hanna från Arlöv,  The Soundtrack of Our Lives och många fler.

”Varningsskott mot skepp till  Gaza”,  16 maj GT GP SvD AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments