Verklighetens seger över tron?

Regeringens förändring av sjukskrivningsreglerna utgick från tro och ideologi istället från fakta och vetenskap. Förhoppningsvis kommer  rapporten från facket ST och handläggare och arbetsförmedlare på arbetsförmedlingar och försäkringskassor att öppna ögonen på ansvariga politiker

”Långt fler av de utförsäkrade än vad regeringen bedömt är så sjuka att de behöver vård i första hand. Det gör att regelverket och Arbetsförmedlingens insatser inte är anpassade efter deras behov. Därtill sänks ersättningen för dem som deltar i Arbetsförmedlingens program- tvärtemot regeringens utfästelser.” skriver Anette Carnhede och Roger Syrén.

Misstron mot de sjuka var uppenbar då  regeringen ansåg att endast 10% av de sjuka behövde mer vård och att resten kunde jobba. Nu visar det sig att de som fått uppdraget att slussa tidigare sjukskrivna ut på arbetsmarknaden anser att 61% inte  10% behöver mer vård och rehabilitering. Regeringens felbedömning kan få allvarliga konsekvenser och försena ett möjligt tillfrisknande. Resultatet kan  bli längre sjukskrivningar i stället för tvärt om.

Kommer ansvariga politiker att agera snabbt och kraftfullt?  Eller kommer de att som tidigare köra huvudet i sanden och envist hävda att  de visst gjort rätt och det är de anställda på försäkringskassor och arbetsförmedling som inte förstått sitt uppdrag?

En människosyn som bottnar i misstro som lett till att sjuka misstänkliggjorts är troligen inte så lätt att komma till rätta med. Då krävs ett ideologiskifte att stora mått.

Littorins påstående om att ersättningen skulle höjas, var det en ren lögn eller en ovilja att se hur sjukförsäkringsreglerna fungerar i verkligheten? Ett förnekande för att kunna hålla kvar vid uppfattningen om  att sjuka inte är sjuka.

Socialförsäkringsminister Husmark Persson slår följe med arbetsmarknadsminister Littorin leker blindbock och  vägrar befatta sig med rapporten från ST.

Bloggat: Peter Andersson, Kulturbloggen,

Media: DN, AB, SVD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , Intressant?

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ett hjärta rött , annarkia […]