Ett steg i rätt riktning.

 Det är först nu när moderaternas och alliansens siffror i väljaropinionen börjar darra som Ulf  Kristersson hörsammar riksdagsbeslutet från i somras .

Det handlar om förändringar i den sjukförsäkring som alliansen genomförde mot tunga remissinstansers varningsrop om att förändringen skulle ge stora negativa konsekvenser för individer.  Nu tvingas regeringen  till slut  återinföra begreppet ”normalt förekommande arbete”  vid prövning av arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning.    Det  är faktiskt så att regeringen lät sjuka prövas mot den reguljära arbetsmarknaden mot jobb som inte existerade .

När regeringen ändrade sjukförsäkringen skrattade och applåderade  Moderater, Center-, Folkpartister och Kristdemokrater . Jag har alltid undrat varför någon kan skratta åt att en  sjuk människa misstänkliggörs och ställs på bar backe.

Dagens besked från Kristersson är ett steg i rätt riktning.. Fortfarande finns en bortre gräns på 180 dagar. Fortfarande är det försäkringskassan som ska tolka och avgöra om en person är sjuk inte läkaren.  Det finns mycket, mycket  kvar att göra innan vi får en rättssäker och human sjukförsäkring.

Intressant att notera är att  bakom de tuffa nya sjukreglerna stod  finansdepartementet – med Anders Borg i spetsen. Borg ville spara pengar. På sjuka.Det är orsaken till till  180-dagars regeln eller “stupstocken” och efterföljande  utförsäkringar.

Bloggat: Ilse-Mari, Kaj Raving M Moberg, Peter Andersson,

Media: AB1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5, Ex1, SvD1, 2, 3, LO-tidn1, 2, SR1, 2, GP1,
andra om , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,