Ett steg i rätt riktning.

 Det är först nu när moderaternas och alliansens siffror i väljaropinionen börjar darra som Ulf  Kristersson hörsammar riksdagsbeslutet från i somras .

Det handlar om förändringar i den sjukförsäkring som alliansen genomförde mot tunga remissinstansers varningsrop om att förändringen skulle ge stora negativa konsekvenser för individer.  Nu tvingas regeringen  till slut  återinföra begreppet ”normalt förekommande arbete”  vid prövning av arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning.    Det  är faktiskt så att regeringen lät sjuka prövas mot den reguljära arbetsmarknaden mot jobb som inte existerade .

När regeringen ändrade sjukförsäkringen skrattade och applåderade  Moderater, Center-, Folkpartister och Kristdemokrater . Jag har alltid undrat varför någon kan skratta åt att en  sjuk människa misstänkliggörs och ställs på bar backe.

Dagens besked från Kristersson är ett steg i rätt riktning.. Fortfarande finns en bortre gräns på 180 dagar. Fortfarande är det försäkringskassan som ska tolka och avgöra om en person är sjuk inte läkaren.  Det finns mycket, mycket  kvar att göra innan vi får en rättssäker och human sjukförsäkring.

Intressant att notera är att  bakom de tuffa nya sjukreglerna stod  finansdepartementet – med Anders Borg i spetsen. Borg ville spara pengar. På sjuka.Det är orsaken till till  180-dagars regeln eller “stupstocken” och efterföljande  utförsäkringar.

Bloggat: Ilse-Mari, Kaj Raving M Moberg, Peter Andersson,

Media: AB1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5, Ex1, SvD1, 2, 3, LO-tidn1, 2, SR1, 2, GP1,
andra om , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Please follow and like us:

  6 comments for “Ett steg i rätt riktning.

 1. Christer Nilsson
  2 mars, 2012 at 13:10

  Socialstyrelsens totala kollaps och mörkande till de drabbade i Alliansens nuvarande sjukförsäkring granskande står fortfarande kvar som ett obesvarat mörker, ska de nu också vara ett nytt verktyg?? tillsammans med FK och AF i ny proposition av “nya” regler till de “gamla”?? så är det väl knappast någon återgång eller backande!! utan en fortsättning på hela infiltrerade scenariot!!

  • 2 mars, 2012 at 15:11

   Inser att det gamla begreppet införs tillfälligt för att sedan ersättas av ett nytt vars innebörd i princip är detsamma som det alliansen införde dvs den reguljära arbetsmarknaden.
   Ett trixande för att manipulera opinionen med andra ord.
   Ett klargörande finns att läsa här:
   http://212.247.9.120/loblog/?p=5611

 2. Bo Grahn
  4 mars, 2012 at 22:57

  “Så vill s halvera antalet sjukdagar till -08”
  (Ref. från Ekot 2002)

  – Om man inte sätter upp den här typen av mål, då kommer det inte att ske några stora förändringar, sade socialförsäkringsminister Ingela Thalén på fredagen.

  – Partiet vill kräva intyg från en andra läkare efter 60 dagars sjukskrivning.

  Det var alltså S som tog initiativet att se över sjukskrivningarna från första början.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=104871

  Dubbelmoralen är TOTAL.

  • 4 mars, 2012 at 23:15

   Vem pratar du med, apropå “dubbelmoralen”?

Comments are closed.