En kompromiss utan sting.Det hopp om ett mänskligare Sverige som väcktes i går släcktes snabbt när socialförsäkringsutredningens slutbetänkande  presenterades.

Hur blir det med stoppet för den bortre gränsen för sjukskrivnng?

Blir den så kallade stupstocken trots allt kvar? Det kan bli resultatet efter den luddiga skrivning som redovisades idag. Utredningens slutsats är  att  den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kan tas bort först när nya rutiner har införts.

 Så sägs till exempel att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kan tas bort först när nya rutiner har införts.

Detta ordvrängningen är politisk kompromiss när den är som sämst. Nya regler bör inte på något sätt kopplas ihop med den bortre tidsgränsen.

En bortre tidsgräns utgår från en verklighetsbild där en person slutar vara sjuk och plötsligt blir frisk på ett i förväg angivet datum.

Denna människosyn måste bort från det svenska sjukförsäkringssystemet oavsett andra intentioner och förslag. (Arb)

Efter ett halvt decenniums utredande fattar beslutsfattarna inte att en person som är sjuk inte med automatk blir frisk efter ett visst angivet slutdatum.  Den bortre gränsen infördes av Alliansen.

86 000  har utförsäkras och endast 2% har efter rehabiliterong kommit tillbaks i jobb utan subventioner. Det är en ”reform” som svikit svårt sjuka i ett läge då samhällets stöd behövs. En reform som inte heller haft den effekt på sjukskrivningarna som man sa sig eftersträva.

Hur tänker socialdemokraterna när de ställer sig bakom en skrivning om den bortre tidsgränsen som är öppen för tolkning? Vilken planhava spelar de på? Sossarna alltså. Flörten med de borgerliga partierna inför valet 2014 gav en fingervisning om vad som komma skulle.

Är det på det viset att  när det verkligen gäller är det borgerlighetens planhalva som gäller? Det finns ju trots allt ett starkt folkligt stöd för välfungerande trygghets- och välfärdssystem och nog finns det resurser.

Samtlga riksdagspartier har haft representanter i socialförsäkringsutredningen. Endast vänsterpartiet reserverar sig.

image

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , &  arb, dn12, SR

Detta är inlägg 2 av 100 i blogg100.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments