Konsten att ljuga (m)ed statistik.

Det är rationaliseringar som lett till ökade arbetsbördor för mindre personal som skapar ohälsa inte sjukförsäkringssystemet.

Det visar en sammanställning av 20 000 vetenskapliga artiklar representerande 20 års forskning som gjorts av forskare på Göteborgs universitet. Tvärs emot vad regeringen låtit påskina.  Forskningen slår sönder motiven bakom de förändrade reglerna  i sjukförsäkringen och nu skyndar Ulf Kristersson till dess försvar. Med felaktig statistik   vill han påskina att stupstock och rehabiliteringskedja fått fler i arbete.

Regeringen är i otakt med forskningen . Ulf Kristerssons bokföring  är falsk och siffror har ryckts från sin kontext skriver   Björn Johnson, statsvetare och socialförsäkrings­forskare och Malin Junestav ekonomhistorike, arbetsmarknads- och välfärdsforskare  i Dagens Nyheter.

Att  upp till 70 000 personer om året förtidspensionerades bort från arbetsmarknaden” stämmer exempelvis inte. Visserligen beviljades 73 000 nya förtidspensioner (sjukersättningar) 2004, toppåret i statistiken, men 40 procent var på deltid, oftast 50 eller 25 procent. Att hävda att dessa personer lämnade arbetsmarknaden är felaktigt

Kristersson har också fel när han påstår att hälften av de sjukskrivna skulle vara tillbaks till ett jobb.

Bara 1 508 personer – 12 procent – var i arbete, majoriteten med lönebidrag eller annat stöd. Resten var arbetslösa eller i åtgärder, de flesta sjuka och utan realistisk chans att få ett nytt jobb

Menar Kristersson allvar med att felaktigheter i den nuvarande sjukförsäkringen  ska rättas till är det nödvändigt att beslutsfattare utgår från en riktig verklighetsbeskrivning.

Medan regeringen fortsätter att blunda för verkligheten hamnar alltfler svårt sjuka i utanförskap när de utförsäkras. Var det kanske det som var meningen?
Sanna Rayman beskriver i Svenska Dagbladet spelet bakom de nya reglerna och visar att Anders Borg och folkpartiet  var pådrivande när det gäller den bortre gränsen, den bortom vilken man inte längre har rätt att vara sjuk. Regeringen körde med  över sakkunniga i socialdepartementet mot bättre vetande.

Lästips: Bödlar och offer lider, Ilsemarie.

Media: AB, Exp, SVT, SvD, Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Läs mer om sjukförsäkringarna hos Ett hjärta rött och Annarkia […]