Slaget om välfärden.

 Nu börjas det. IGEN?

Socialdemokratiska partiet är en jättkoloss. Inom partiet ryms därför vitt skilda ståndpunkter i viktiga frågor. En av de frågor som skiljer ut sig är just vinst eller inte i välfärden. Löfven har sagt att det inte är möjligt att ta bort vinstmöjligheten medan socialdemokraterna i Stockholm, Göteborg och Malmö är  av annan mening. De vill se ett stopp för stora vinstuttag.

Det är upp till S-kongressen att fatta beslut i frågan. Starka krafter jobbar för att kongressen ska ge sitt godkännande till vinst i skola och omsorg skriver Daniel Suhonen och Felix Antman Debels i en debattartikel i DN.

 Strukturproblem. Svensk demokrati bygger traditionellt på intressegrupper som står mot varandra. I dag smälter eliterna alltmer samman och tidigare toppolitiker fungerar ofta som dörröppnare åt näringslivet. Just nu är den stora uppgiften att hindra S-kongressen att säga nej till vinster i välfärden,

När Håkan Juholt tydligt aviserade att vinst i välfärden inte var något i hans smak började skyttegravskriget. Troligen är det samma personer nu som då som verkar i bakgrunden. Starka intressegrupper som gärna ser att en möjlighet att fortsätta att berika sig på skattebetalarnas bekostnad.

Vågar socialdemokraterna sätta välfärden i fokus framför de privata bolagens vinstintressen?

Lästips: Korporativism, samförstånd till döds,

Media: Svd 1234, AB123, SVT, Arbetet, DN123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Leon
Leon
11 years ago

Visst är SAP fortfarande en ”koloss”, men en som betänkligt krympt och alltmer närmat sig mittfåran i politiken. Men att skulle stunda något nytt slags ”rosornas krig” inom partiet tror jag är att frukta/hoppas för mycket. I dagsläget har ju partiet, som visserligen ändå är det största, reducerats till ett parti som för att nå regeringsställning måste stöda sig på minst två andra riksdagspartier. Att i detta känsliga läge inte visa upp en enad, om än mer mitteninriktad, fasad skulle vara ett i högsta grad ”politiskt självmål”. Särskilt då mot bakgrund att de stödpartier (V & MP nödvändigtvis måste ges ett reellt inflytande i en eventuell regeringsbildning. Dessa partier är idag i den parlamentariska ställningen att de var för sig har ett reellt inflytande och inte kan ignoreras. Och dessutom om två eller kanske till och med tre allianspartier gör sim parlamentariska sorti är en ren S-regering nog en utopisk tanke.

Morgan
Morgan
11 years ago

Frågan kanske ”löser” sig i och med att s och m bildar regering 2014. Detta om c och/eller kd åker ur riksdagen och den ekoniska krisen ytterligare förvärras.

trackback

[…] om arbetslöshetsförsäkringen, Johan Westerholm om ordet ”Stockholmsklägg”, Annarkia om välfärden, Niklas Lindgren om socialdemokraterna och […]

trackback

[…] BEGRUNDAT OCH PLITAT, francesblogg, Martin Mobergs betraktelser, Högbergs tankar, Jinge/Romelsjö, Annarkia, Jag kallar mig vänster, Johan […]

trackback

[…] Annarkia om slaget om välfärden,  Vänstra stranden om bildning och politik, Peter Andersson om […]