Slaget om välfärden.

 Nu börjas det. IGEN?

Socialdemokratiska partiet är en jättkoloss. Inom partiet ryms därför vitt skilda ståndpunkter i viktiga frågor. En av de frågor som skiljer ut sig är just vinst eller inte i välfärden. Löfven har sagt att det inte är möjligt att ta bort vinstmöjligheten medan socialdemokraterna i Stockholm, Göteborg och Malmö är  av annan mening. De vill se ett stopp för stora vinstuttag.

Det är upp till S-kongressen att fatta beslut i frågan. Starka krafter jobbar för att kongressen ska ge sitt godkännande till vinst i skola och omsorg skriver Daniel Suhonen och Felix Antman Debels i en debattartikel i DN.

 Strukturproblem. Svensk demokrati bygger traditionellt på intressegrupper som står mot varandra. I dag smälter eliterna alltmer samman och tidigare toppolitiker fungerar ofta som dörröppnare åt näringslivet. Just nu är den stora uppgiften att hindra S-kongressen att säga nej till vinster i välfärden,

När Håkan Juholt tydligt aviserade att vinst i välfärden inte var något i hans smak började skyttegravskriget. Troligen är det samma personer nu som då som verkar i bakgrunden. Starka intressegrupper som gärna ser att en möjlighet att fortsätta att berika sig på skattebetalarnas bekostnad.

Vågar socialdemokraterna sätta välfärden i fokus framför de privata bolagens vinstintressen?

Lästips: Korporativism, samförstånd till döds,

Media: Svd 1234, AB123, SVT, Arbetet, DN123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 comments for “Slaget om välfärden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.