Ska det bli ännu värre?

Vill Anders Borg skapa ett låglöneproletariat i Sverige?

Det verkar banne mig inte bättre. Lägsta lönerna inom servicesektorn är problematiska, deklarerade finansminister Anders Borg på onsdagen och menar att lägsta lönerna är för höga.  Detta är inget nytt.  Syftet med sänkningen av arbetslöshetsunderstödet var ju just att skapa villighet att ta lågt betalda jobb.

Vad det handlar om är ekonomiskt politiska modeller som Anders Borg kopierat från USA.

I korthet går den ut på att om man sänker ersättningar så tvingas den som inte kan överleva   att söka jobb. Känns det igen? Sänkt  arbetslöshetsunderstöd och utförsäkring av sjuka för att   öka benägenheten att ta ett jobb. Om den så kallade ”reservationslönen” sänks (alltså a-kasseersättningen efter skatt) kommer arbetslösa ta jobb till lägre lön och sysselsättningen öka Det är regeringens arbetslinje. Problemet för Anders Borg och alliansen  är att amerikanska modeller fungerar dåligt I Sverige. Modellen i fungerar inte i ett land med en stark fackföreningsrörelse.   Här har arbetsmarknadens parter kommit överens om att hålla uppe lägstalönerna – riskerna i samhället ska inte bäras av de svagaste grupperna.

Alltfler långtidsarbetslösa har tvingats till något som kan liknas vid rena rama slavkontraktet. Det som så vackert går under benämningen jobb- och utvecklingsgarantin har visat sig vara en luftbubbla där arbetslösa förvaras för att till sist slussas över i fas 3 och tvingas arbeta mer eller mindre gratis

Noll kronor.

Det kan du tvingas arbeta för om du sänds ut från Arbetsförmedlingen. Först mister du jobbet och får leva på hårt beskattade pengar från a-kassan. Och när du åker ur a-kassan sjunker inkomsten till 4 900 i månaden. Nästa steg blir arbete helt utan ”lön”. I slutstationen kan du tvingas arbeta med socialbidrag som enda förtjänst.

På två år kan du förlora fotfästet totalt. Från att ha varit, om inte välbetald, så åtminstone lönearbetare, är du ute i kylan. Nu handlar det om tvångsarbete. ”Sveriges slavar”, för att citera Eva Kostenniemi i Svappavaara.

– Jag får inte bestämma själv längre. I Fas 3 är det Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som styr mitt liv med meningslöst trams, säger IF Metall-medlemmen Eva Kostenniemi.

Tidigare inlägg

Media: AB, Dagens Arena, DN, SvD

Bloggat: M Moberg, Alliansfritt Sverige,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,intressant

3 comments for “Ska det bli ännu värre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.