Sista dansen för Annie?

Nu är centern ute på riktigt hal is. Efter Maud Olofssons och numera Annie Lööfs högerskär har partiet förlorat mark.

Ett tidigare socialkonservativt/socialliberalt parti med landsbygdens väl i förgrunden har bytt skepnad. Inte kan det var kul att vara centerpartist då var fjärde väljare gått förlorad på bara någon månad. Med Annie Lööf fick Stureplanscentern ta ut svängarna och när förslaget till nytt idéprogram avslöjades tog det hus i helsike i de centerpartistiska leden samtidigt som många av oss andra tog oss för pannan , nöp oss i skinnet och frågade- Kan detta vara sant?

De mest kontroversiella punkterna rör   fri invandring, möjlighet till månggifte   den lagstadgade arvsrätten, federalism samt att ersätta skolplikt med läroplikt. (DN)

Ett idéprogram med starka nyliberala kännetecken,ett program som identifieras med högerflanken sprunget ur storstadens Stureplanscentern har lagt strypsnara på sitt socialliberala samvete ett och starkt landsbygdspatos. Har lämnat mittfältet och placerat sig så långt högerut det bara är möjligt.

Nej det kan inte vara kul att vara centerpartist idag.   Sifo publicerar i   Svenska Dagbladet och Göteborgsposten  en väljarundersökning som visar att   C backar rejält  med 1,3 procentenheter och landar på 3,2%.   Orsaken kan inte vara något annat än Stureplanscenterns excesser som resulterat i en öppen falangstrid om vilken riktning  partiet ska välja.

Annie Lööf har försökt skapa rättning i ledet genom att lova att förslaget till nytt idéprogram ska skrivas om. Frågan är om det hjälper ett svårt sargat parti. Dagens Sifomätning tyder på att de socialkonservativa tagit sin tillflykt till Kristdemokraterna  då KD kröp över över riksdagsspärren medan C hamnade under.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , & Anders Romelsjö & Jinge &Peter Johansson & M Moberg,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Sista dansen för Annie Lööf? | Annarkia on 20 januari, 2013 at 21:56 […]

Anders Romelsjö
11 years ago

Tror din analys är riktig. När C övergav miljöpolitiken och förankringen i landsbygd och småorter och ganska genuina folkliga rörelser med baser där finns föga kvar. Om Annie Lööf svänger in på omsorg om sociala frågor kanske en del kommer tillbaka, medan andra går till M, samtidigt som partiledarens opportunism blir tydlig. Ett sätt för C att ”överleva” är att slå sig iho med KD till KDC Kristdemokraterna-Centern (KDC), och sedan med Fp (KDCP)…

trackback

[…] i Andra om: Annie Lööf, Sifo, 3.2 %, Politik, Val 2014, Centerpartiet, Stureplanscentern, Nyliberalism ab123 gp1 sr1 dn1234 svd123 Läs oxo Lasse, Röda berget & Annarkia […]

Börje Andersson
Börje Andersson
11 years ago

Diskussionen om centerns idéprogram har alldeles säkert skrämt bort väljare. Men hur många? Man måste ha respekt för felmarginalen i Sifos mätningar. Det gäller också för de andra partierna, förstås.

Börje Andersson
Börje Andersson
11 years ago

Till och med på andra sidan gärdsgårn.

trackback

[…] Weblog, Annarkia, Mikael Andersson (C), Minamoderatakaramell…,Anders S Lindbäck @ […]

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Utsikt från ett tak, Lindbäck, Röda Berget, Röda Malmö, Högberg, Mårtensson, Läs även […]

trackback

[…] Johansson om Läkerol, Alliansfritt Sverige om Alliansen, Annarkia om Annie L och c, Martin Moberg om att leva fattigt året om, Röda Berget om Annie L, Ett Hjärta […]

Jinge
11 years ago

Jag antar att du tittade på Agenda igår, nu har det i alla fall gått upp för Annie att hon hänger på gärdsgården och att hon är på väg att förlora både jobbet och partiet. Hörde just på radio, eller om det var tidigare, att hon bestämt förnekar att hon är nyliberal. Jag tror att dt är ytterligare ett misstag från hennes sida. Alla vet redan att hon är nyliberal, och nu framstår hon bara som än mer opålitlig. Hennes ”debatt” med Jonas Sjöstedt livade upp henne, men hon har förlorat all goodwill som hon någonsin kan ha haft.

Jag tror att hon blir utbytt, in kommer ett namnkunnigt namn, och jag tror att (C) tar den smällen bara för att inte åka ut ur riksdagen..

trackback

[…] igår om att snart är Centern så litet att man börjar tycka synd om dom, istället för att häckla dom som jag brukar […]

trackback

[…] har stormat ordentligt kring centerns idéprogram, såväl utom som inom partiet. Vissa punkter har det varit märkligt tyst om, som det om att införa en platt skatt. Kanske för att […]