Sandlådepolitik och dödgrävare

Börjar Du tröttna på partipolitik och blockpolitikens  positionerande?  Då taktiska utspel, lögner och raljerande  över den andra sidans politik börjat ta över och döda det politiska samtalet är det risk för att allt fler av oss stänger av och ställer oss vid sidan av.

Du kanske också börjat tröttna på din papperstidnings okritiska och obefintliga analys av sakernas tillstånd.  Svenska Dagbladet är idag   ett utomordentligt exempel på hur ledarredaktionens  hållning flyttat över och tagit död på nyhetssidorna.  Journalistiken som granskare har ersatts av journalisterna som megafoner. Sex ledarsidor i dagens papperstidningtidning   gör allt för att såga oppositionens politik  är en direkt uppföljning av Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs reaktion i TV-rutan på de rödgrönas budgetmotion. En besvikelse  och frustration som vänds till ilska och raljerande. I transaktionsanalytiska termer barnets besvikelse  och avundsjuka  reaktion  då utfallet inte blev det man räknat med.  Ömsom varvat med förälderns moraliserande och värderande.  En politikens sandlåda  som smakar illa.

Blockpolitikens ställningskrig och inomblockliga samförstånd där kompromisserna och konsensus är det viktigaste har tagit död på samtalet och riskerar att göra politiken till ett kraftlöst verktyg för förändring och framåtskridande. På stället marsch  i en sumpmark som drar nedåt och tröttar ut.

Partipolitiken så som den gestaltar sig i blockpolitikens klädedräkt   blir inte bara tråkigt utan också något som luktar riktigt illa.  Något som får oss att gå undan och sluta bry oss. Är det det som blir resultatet?

Niklas Ekdal på DN Debatt: Socialdemokraternas och Moderaternas demonisering av varandra leder till röstskolk och politikerförakt.

Bloggat Jinge

Mer i media Dn1 2 Ab Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant?

  6 comments for “Sandlådepolitik och dödgrävare

Comments are closed.