Riksdagen på rätt väg?

Riksdagens erkännande av att  armenier , assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker utsattes för folkmord 1915 har utlöst  starka reaktioner och en diplomatisk konflikt med Turkiet. Detta trots att FN och Europaparlamentet 1985 förklarade att händelserna rubriceras som  folkmord.  Flera länder har gjort detsamma bl a Tyskland, Frankrike och Schweiz.

Folkmordskonventionen antogs av FN:s generalförsamling 9 december 1948 för att för all framtid förhindra och bestraffa folkmord. Konventionen är bindande för alla stater och definierar folkmord som handlingar som är förövade i ”avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan”.[…]

att medvetet skapa levnadsvillkor som är avsedda att utplåna en grupp.(Forum för levande historia)

Enligt forskare kan 2,5 miljoner ha mördats i det sönderfallande Osmanska riket.

Regeringen Reinfeldt som led ett nesligt nederlag genom riksdagsbeslutet  hänvisar till att det är regeringen som har den utrikespolitiska makten och    Carl Bildt verkar inte vilja befatta sig med  riksdagsbeslutet överhuvudtaget. Regeringens ovilja att lyssna på kritik och köra på i eget spår är något som blivit regeringen Reinfeldts adelsmärke.  För några år sedan uttalade Fredsrik reinfeldt en vilja att rubricera morden som folkmord.  Realpolitik med hägrande handelsavtal tycks vara  viktigare  och ledstjärna i dagsläget.

Är det realpolitik eller andra äverväganden som gör att vare sig riksdagen eller regeringen fördömer Israels politik mot palestinierna  i Gaza. Att stänga av el, vatten , bomba sönder infrastrukturen och sedan sätta upp en blockad som hindrar att viktiga förnödenheter kommer in är inte det att medvetet   skapa levnadsvillkor som leder till ett odrägligt liv med svåra umbärande och en humanitär katastrof. Ständiga överflygningar och bomber håller befolkningen i ett gastkramande grepp. Den etniska rensningen av Jerusalem inte att förglömma eller apartheidmuren som utestänger palestinier från egen mark.

När vågar riksdagen ta nästa steg.

Tidigare inlägg: Ett viktigt erkännande.
Mer i media: DN 1 2 SvD 1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments