Reinfeldts tungomålsvrickande skrämmer.

Igår fick statsminister Fredrik Reinfeldt chansen att reda ut vad han egentligen menade med det uttalande om etniska svenskar och arbetslösheten som väckte sådan uppståndelse.

Bakgrunden var den kritik som det finanspolitiska rådet riktat mot en allt   för restriktiv ekonomisk politik kopplat till den höga arbetslösheten i Sverige. Han pekade då på att arbetslösheten inte var hög ”bland etniska svenskar mitt i livet.”Ett uttalande som väckte en storm av kritik och het debatt inte minst i sociala medier.

Inte blev jag klokare på vad Reinfeldt egentligen menar genom att titta på Agenda på söndagskvällen. Reinfeldt upprepade sitt tidigare  försök att skyla över  genom att ändra på frågeställningen och prata om problemet med hög arbetslöshet hos utrikes födda istället för att förklara varför han använt begreppet etnisk svensk. Det torde vara uppenbart för var och en som följt debatten att Fredrik Reinfeldt för det första använder ett begrepp som inte används när man mäter arbetslöshet med syfte att lägga ut dimridåer. Han vill dölja att arbetslösheten är hög och dessutom högre än då han tillträdde som statsminister. Då talades det om massarbetslöshet nu  heter det att arbetslösheten inte är något problem i alla fall inte för etniska svenskar mitt i livet.

För det andra visar han att han inte förstår betydelsen av  begreppet etnisk grupp och att det därför är malplacerat att använda då man ska mäta eller analysera arbetslöshet  Med etnisk grupp menas en grupp människor med en gemensam historia, religion, språk, kultur och som hålls samman av gemensamma myter om de som står utanför gruppen.  En term som är användbar då man analyserar eller beskriver etniska konflikter. Begreppet saknar relevans när man ska mäta arbetslöshet.  Vem ska egentligen då räknas som etnisk svensk? Att arbetslösheten är högre hos de som nyligen kommit till Sverige som politiska flyktingar är ingen nyhet. Att arbetslösheten dessutom är högre bland de som i statistiken benämns utrikes födda är inte heller någon nyhet. Så var det 2006 och så är det fortfarande idag. Att det till viss del handlar om diskriminering nämnde inte Reinfeldt i Agenda. I Sverige räcker det inte med rätt sorts utbildning om Du har fel efternamn. Vad Reinfeldt inte heller vill tala om är vad som ska göras för att minska arbetslösheten hos äldre och yngre eller alla de som är långtidsarbetslösa oavsett var man är född.

Reinfeldt vill inte se arbetslösheten som ett problem som delvis skapats av den ekonomiska politik som förts. Istället passar Reinfeldt på att trixa med statistiken. Hur är det egentligen med de som offrats för arbetslinjens skull? De som  jobbar med slavliknande kontrakt i fas 3 och de som utförsäkrats ?

Reinfeldts otydlighet och ovilja att ta kritik när det gäller den förda politiken är skrämmande. När klyftorna ökat tar han bort de som har det sämst och bäst, när barnfattigdomen ökat försöker han få EU att ändra sättet att räkna, när en halv miljon lämnar arbetslöshetsförsäkringen är det på grund av att de inte riskerar arbetslöshet … Så fortsätter det. Rena rama tungomålstalandet som gör mig livrädd.
Media: Ab1 2, SvD1234, SR, DN1  , SvT , Arbetarbladet & M Moberg

Läs ävenandra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kent Karlsson
Kent Karlsson
12 years ago

Det mer eller mindre exakt samma förhållande mellan infödda svenskar och icke infödda svenskar i arbetslöshetetsstatistiken 2006 som det är nu 2012! Nu lyckades herr Reinfeldt med hjälp av propagandaminister Per Schlingmann att vända ett otroligt klumpigt uttalande i en intervju i Växjö till att han SER problemen med att det är större arbetslöshet bland invandrare är bland medelålders ”etniska” svenskar! Skickligt jobbat Schlingmann.
Så han kör samma stil som tidigare att ställa två grupper mot varandra! Tidigare var det arbetslösa/sjuka arbetare mot de friska arbetarna med jobb som ställdes mot varandra, ja det fortsätter han ju med då han kallar en politik som vill ge en liten aning mera pengar att leva till just de sjuka och arbetslösa för en ”bidragslinje”!? Detta trots att det handlar om försäkringar som vi själva betala in till!

Han lyckades på ett skickligt sätt undvika det som BORDE debatteras nämligen på vilket sätt herr Reinfeldt ser en skillnad mellan två likvärdiga förhållanden 2006 och 2012! I det förstnämnda fallet kallade Reinfeldt och Borg det för ”massarbetslöshet”! I det andra fallet är det INTE massarbetslöshet enligt samma herrar, trots en HÖGRE andel arbetslösa totalt sett!

Men som sagt, det här har de tack vare propagandaministern på ett skickligt sätt lyckats undvika att det fått någon stor uppmärksamhet i media utan nu debatteras en sekundär debatt som handlar om huruvida Reinfeldt har rätt i sak om en högre andel arbetslösa bland icke infödda svenskar eller inte.
Detta är ju knappast en kioskväljarnyhet att det faktiskt förhåller sig så, har man inget svenskklingande efternamn sollas man snabbt ut bland ansökningshandlingarna på företagen. Men detta är ju knappast invandrarnas fel utan handlar ju rent krasst om diskriminering av invandrare hos svenska företag.

Nåväl, nu har ju vår store statsman haft snart sex år på sig att göra något åt det men hans ”arbetslinje” ger ju varken jobb till infödda svenskar eller invandrare! Den ”arbetslinjen” kostar enbart mycket skattepengar och ger ungefär noll tillbaka i form av ett ökat jobbutbud!

Så det som borde debatteras är hur herr Reinfeldt kan kalla arbetslösheten 2006 för ”massarbetslöshet” men INTE arbetslösheten 2012 för massarbetslöshet!

Vad som också borde debatteras mera är en misslyckad och mycket dyr ”arbetslinje” som inte fungerar oavsett vilket land man är född i!

christer
christer
12 years ago
Reply to  Kent Karlsson

Den store ledaren fick även god hjälp av den moderate kampanjarbetaren Knutsson som noga undvek att ställa besvärliga frågor till landsfadern.

trackback

[…] på webben noterar jag en samstämmig indignation i bloggosfären över PSFU:s rapport, från Annarkia som talar om Reinfeldts tungvrickande, Aktuell Politik som säger att Sverige får sämre trygghet, […]

trackback

[…] Och det är om möjligt än svårare att få reda på. För vari består egentligen det genuint svenska som så många vill återvända till? Vad menar de som säger att vi ska återvända tillbaka till […]

Andre
Andre
12 years ago

”Vem ska egentligen då räknas som etnisk svensk?

Read more: https://annarkia.se/politik/reinfeldts-tungomalsvrickande-skrammer.htm#ixzz1vadJfbE4
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

De med svensk kultur. Är du riktigt införlivad i det svenska tänket och verkligen uppväxt med riktiga svenskar- så brukar det lysa igenom i tal och handling- De är därför ungefär lika lättanställda som övriga vita svenskar, och kan därför klumpas in i den gruppen. Att dessa tar en större del av skattebördan samt jobbar mer är knappast överasskande.