Reinfeldts tungomålsvrickande skrämmer.

Igår fick statsminister Fredrik Reinfeldt chansen att reda ut vad han egentligen menade med det uttalande om etniska svenskar och arbetslösheten som väckte sådan uppståndelse.

Bakgrunden var den kritik som det finanspolitiska rådet riktat mot en allt   för restriktiv ekonomisk politik kopplat till den höga arbetslösheten i Sverige. Han pekade då på att arbetslösheten inte var hög ”bland etniska svenskar mitt i livet.”Ett uttalande som väckte en storm av kritik och het debatt inte minst i sociala medier.

Inte blev jag klokare på vad Reinfeldt egentligen menar genom att titta på Agenda på söndagskvällen. Reinfeldt upprepade sitt tidigare  försök att skyla över  genom att ändra på frågeställningen och prata om problemet med hög arbetslöshet hos utrikes födda istället för att förklara varför han använt begreppet etnisk svensk. Det torde vara uppenbart för var och en som följt debatten att Fredrik Reinfeldt för det första använder ett begrepp som inte används när man mäter arbetslöshet med syfte att lägga ut dimridåer. Han vill dölja att arbetslösheten är hög och dessutom högre än då han tillträdde som statsminister. Då talades det om massarbetslöshet nu  heter det att arbetslösheten inte är något problem i alla fall inte för etniska svenskar mitt i livet.

För det andra visar han att han inte förstår betydelsen av  begreppet etnisk grupp och att det därför är malplacerat att använda då man ska mäta eller analysera arbetslöshet  Med etnisk grupp menas en grupp människor med en gemensam historia, religion, språk, kultur och som hålls samman av gemensamma myter om de som står utanför gruppen.  En term som är användbar då man analyserar eller beskriver etniska konflikter. Begreppet saknar relevans när man ska mäta arbetslöshet.  Vem ska egentligen då räknas som etnisk svensk? Att arbetslösheten är högre hos de som nyligen kommit till Sverige som politiska flyktingar är ingen nyhet. Att arbetslösheten dessutom är högre bland de som i statistiken benämns utrikes födda är inte heller någon nyhet. Så var det 2006 och så är det fortfarande idag. Att det till viss del handlar om diskriminering nämnde inte Reinfeldt i Agenda. I Sverige räcker det inte med rätt sorts utbildning om Du har fel efternamn. Vad Reinfeldt inte heller vill tala om är vad som ska göras för att minska arbetslösheten hos äldre och yngre eller alla de som är långtidsarbetslösa oavsett var man är född.

Reinfeldt vill inte se arbetslösheten som ett problem som delvis skapats av den ekonomiska politik som förts. Istället passar Reinfeldt på att trixa med statistiken. Hur är det egentligen med de som offrats för arbetslinjens skull? De som  jobbar med slavliknande kontrakt i fas 3 och de som utförsäkrats ?

Reinfeldts otydlighet och ovilja att ta kritik när det gäller den förda politiken är skrämmande. När klyftorna ökat tar han bort de som har det sämst och bäst, när barnfattigdomen ökat försöker han få EU att ändra sättet att räkna, när en halv miljon lämnar arbetslöshetsförsäkringen är det på grund av att de inte riskerar arbetslöshet … Så fortsätter det. Rena rama tungomålstalandet som gör mig livrädd.
Media: Ab1 2, SvD1234, SR, DN1  , SvT , Arbetarbladet & M Moberg

Läs ävenandra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 comments for “Reinfeldts tungomålsvrickande skrämmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.