Rafah ett andningshål för Gazas befolkning.

Egypten öppnade igår gränsen mot Gaza. Efter fyra års total blockad fick befolkningen i Gaza ett andningshål.

När Hamas vann valet i Gaza utdömde Israel en kollektiv bestraffning. Med Mubaraks hjälp inringades Gaza och  världens största utomhusfängelse upprättades.

I går öppnades gränsen vid Rafah permanent. De första som passerade gränsen   var två svårt sjuka patienter som transporterades i ambulans till ett egyptiskt sjukhus.  Inte ens vårdbehövande svårt sjuka palestinier har Israel tillåtit passera gränsen.  Israels vicepresident Silvan Shalom var inte sen att fördöma beslutet att åter öppna gränsen mot Gaza. Farligt påstod han helt i strid med vad omvärlden anser. Det som  hotat freden är ju just blockaden som inneburit en grov kränkning av de 1,5 palestinier som spärrats in i Gaza. Det som är farligt är den kränkning som drabbat befolkningen hårt i och med blockaden  och som redan före Israels bombningar av området närmade sig en humanitär katastrof .

Till Midsommar stävar en andra frihetsflotta med Ship to Gaza med förnödenheter. Måtte nu det internationella samfundet ha råg i ryggen att sätta stopp för att Israel upprepar förra årets bordning och dödsskjutningar på internationellt vatten.

Man kan bara hoppas att den arabiska våren även når palestinierna och att de ges möjlighet att bestämma över sin egen framtid i en Palestinsk stat.

 

Media: Al Jazira, AB123, Yle, Svd12, DN12, SR, Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jerry
12 years ago

Ja det är verkligen skönt att araberna har möjligheten att transportera svårt sjuka till ett egyptiskt sjukhus.
Vi får hoppas att så småningom blockaden avslutas och Gaza araberna kan röra sig över gränsen.

Du skriver ”Man kan bara hoppas att den arabiska våren även når ’palestinierna’ och att de ges möjlighet att bestämma över sin egen framtid..”

På 20-talet kallades alla som levde i den så kallade mandatet Palestina för palestinier – med andra ord beduiner, turkar, kristna araber, judar, men muslimska araber ville inte bli kallade ’palestinier’!
Det var en förolämpning för dessa araber, eftersom då jämställdes de med kristna araber och arabiska judar…

På 70-talet plötsligt födes ’palestinier’ med hjälp av en arab som föddes i Kairo!

Han bar alltid på en keffiyeh som på 70-talet började heta ”palestinasjal”….
Idag tror många att alla araber som klä sig med en keffiyeh, gör det för att visa solidaritet….

Jerry
12 years ago
Reply to  annarkia

För att undvika mitt mot ditt ord har jag hämtat ur wikipedia följande beskrivning på araber;
”Ordet araber i egentlig etnografisk mening omfattar ENDAST invånarna på Arabiska halvön. Dessa egentliga araber härstammar enligt judiska och från judarna lånade islamiska legender dels från Joktan (arabiska Qahtan),..”, Tyvärr är din beskrivning inte så korrekt som du försöker att framställa det. ”den arabiska befolkning som levt i Palestinaområdet under mer än ett årtusende.”

Vidare kan du läsa i wikipedia; ”en gammal arabisk tradition, enligt vilken araberna delar sig i arab, ’rena araber’, och mustariba, ’arabiserade’ folk.”.. ..”Arabien (nuvarande Saudiarabien) och nordvästra området (nuvarande Jordanien). De latinska namnen på dessa områden var Arabia felix (Det lyckliga Arabien), Arabia deserta (öknarnas Arabien) och Arabia petraea (Arabien styrd från Petra).”

Namnet Palestina härrör ursprungligen från Filistéen en smal kustremsa där Gaza ligger nu.

Nu när vi har fakta;
Frågar jag dig hur kommer det sig att du framställer ”arabiska befolkning som levt i Palestinaområdet” till helt annan geografisk placering än den som är det riktiga för Filistéenier?

Jerry
12 years ago
Reply to  annarkia

”Att vägra kalla en palestinier för palestinier innebär att man förvägrar palestinierna deras egen etnicitet…”

Jag vägrar INTE att kalla en arab för palestinier, det de själva som på 20-talet vägrade bli kallade ‘palestinier’ eftersom de uppfattade benämningen som en stor förolämpning!
Heders frågan är väldig stark i MÖ, därför det är så svårt att försona båda sidor som har en överskot av heder.

Nationalencyklopedin är författad utan att ha möjligheten att ändra det till up to date status.
Wikipedia är upp to date eftersom det går att ”fräscha” information med hjälp av fakta.

Men allt som allt båda är lika pålitliga som Koranen eller Bibeln, man kan ju tolka de som man vill, och det gör de ju….

Sanningen är relativ!

Jerry
12 years ago
Reply to  annarkia

Både Palestinier (araberna) och Israelerna (judarna) har behov och RÄTT till att ha en egen stat.

Efter mordet på Yitzhak Rabin november 1995 – utfört av en högerextrem israelisk jude, Yigal Amir, har jag personligen blivit pessimistisk om en fred i MÖ.

Yigal Amir har i praktiken dödat chansen för fred!

Jag hoppas på att det inte skall krävas ytterligare ett jätte blodigt krig för att parterna börja inse själva att riktig fred (inte vapenstillestånd) MÅSTE råda.

Samtidigt är jag riktigt orolig för att det blir ett nytt krig som Hizbollah startar för att förhindra vidare grävande av FN i deras inblandning i mordet på Rafiq Hariri (14 februari 2005).

Hizbollah strävar att bilda en islamisk Libanon (Iransk modell), hindret var och är Hariri.

Lite mer fakta från en som har både ARABER och ISRAELER som INFORMATIOSKÄLLA.
Folken i MÖ består ju av stammar/klaner.
Det som alla kallar för JUDAR idag är hänvisning till EN av de TOLV stammarna som Israels söner bestod av.
Det endast stammen Yehudah (Juda) var en av Jakobs – sedan Israel (Isra = trotsa El = Gud) eftersom han brottades med guds ängel fick Jakob namnet Israel (den som trotsade Gud) – tolv söner och ättefader till Juda stam.
Endast Yehudah stammen kan man med säkerhet följa historiskt, medan de elva återstående stammarna är dolda i det förflutna.

Forntida Italien(Romarna) har sin historia sammanflätad med folken i MÖ – det ser man klart och tydligt i FORUM ROMANUM i Rom (http://sv.wikipedia.org/wiki/Titusb%C3%A5gen).

ENDAST i Italien kan du höra det enda RIKTIGA namnet på det som alla kallar för JUDAR idag, nämligen Ebrei = Jude, gli ebrei = Judar.

Filistéenier var en stam som härstammade från Filistéen.
Redan i bibeln nämndes palestinierna som Filistéenier.

Känner du till Goljat från Gat, som var en krigare av filistéernas folk, vars kamp med David beskrivs i Gamla Testamentet i Bibeln?

Wikipedias definition om Hebréer:
Som hebréer (hebreiska עִבְרִי ʿivri) betecknar Gamla Testamentet tidiga israeliter. Senare blir ordet synonymt med judar. Namnet Juda på hebréerna kom av den hebreiska stammen Juda som var den grupp som blev kvar som var i Israel. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Hebr%C3%A9er)

Nationalencyklopedin definition om Hebréer:
hebréer, benämning på ett folk i Gamla Testamentet. Hebréer är i huvudsak synonymt med israeliter men använt även i en något vidare mening om judar. (http://www.ne.se/hebreer)

Nationalencyklopedin definition om Titusbågen:
http://www.ne.se/sok/Titusb%C3%A5gen?type=NE

Wikipedias definition om Titusbågen:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Titusb%C3%A5gen

Morgan
Morgan
12 years ago
Reply to  Jerry

Det är en intressant mytbildning som används för att bekräfta att judarna är Guds utvalda folk och Israel det förlovade landet. Det är dock högst tveksamt om Bibeln/Toran liksom geväret kan ge lagfart.

Jerry
12 years ago
Reply to  Morgan

Ursäkta mig, men jag tycker inte om att man påstår att jag utnyttjar existerande mytbildningar som skall bekräfta att judarna är Guds utvalda folk!
Då skulle jag också tro på ”Mein Kampf” (statens roll kontra rasens och nationens) det ”ariska” folkets överlägsenhet…

Sådana böcker underkänner jag, oavsett om det är Bibeln/Toran eller Koranen!

Dagens media är lika missvisande(färgat) som dessa böcker.
Det är inte konstigt eftersom de tar fram det folk vi höra/se, inte mer.
Som t.ex. ”Tiotusentals kristna tågade för Jesus” Juden (Yehoshua från Nasaret)… http://www.dn.se/nyheter/sverige/tiotusentals-kristna-tagade-for-jesus……

Diskussionerna i ämnet lär aldrig ta slut eftersom det är en fråga av civilisationskrok, alla hävdar att deras är den korrekta.

Vi kan bara återspegla de mot varandra för att FÖRSÖKA och förstå.