Publiceringsregler ett måste?


Expressens och Dagens Nyheters beslut att förhandsmoderera kommentarer rör upp känslor på vissa  håll.

Censur ropar högerextremister som ser sin självvalda rätt att sprida rasistisk propaganda kringskuren och hänvisar till yttrandefriheten.  Vad de glömmer är att den friheten inte är absolut. Hets mot folkgrupp och förtal är inte förenligt med att yttra sig fritt. Grundlagen är tydlig på den punkten.

Tala med och kommunicera med  de som är arga ropar libertarianerna. Arga tonåringar blir ännu argare om de bemöts med tystnad är argumentet.

Aftonbladets journalister har försökt att aktivt ta diskussionen med belackarna i kommentarsfälten. Det är en metod som jag i tidigare inlägg förespråkat. Hur de har lyckats med det vet jag inte . Min erfarenhet är att det kan bli evighetslånga diskussioner som saknar slut.

Talet om arga tonåringar som mår bäst av att bemötas seriöst håller jag inte helt med om.  Jag ser inget konstigt med att  krav på att uppställda regler för kommentarer ska åtföljas under förutsättning att de är förenliga med svensk lagstiftning och den netikett som reglerar samtalet på Internet.

Däremot förstår jag inte varför man inte ska kunna tillåta anonyma kommentarer. Visst kan man påstå att den åsikt eller det uttalande som saknar identifierbar avsändare har mindre värde men skälen till varför anonymitet bör försvaras är starka. Det grundlagsskyddade källskyddet bör även omfatta de som skriver kommentarer  vare sig det gäller tidningar på nätet   eller bloggar.

Expressens och Dagens Nyheters beslut att moderera kommentarer  får  troligen efterföljare. Eller vad tror Du?

Media: ab1 ex 1 svd dn sr svt1234

Andra om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
12 years ago

De värsta trollen gömmer sig bakom anonymiteten, Något att ta i beaktande?

trackback

[…] Bloggat: Jinge, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Moderering, Kommentarer, Nätkommentarer, Kommentarsregler, […]