Ett förenklat resonemang?

Är det könsmaktsordningen som är den springande punkten när det gäller att förstå en massmördare som Breivik?

Det är vad   maskulinitetsforskaren Michael Kimmel hävdar.

Jakten på att bli en ”riktig man” förenar Anders Behring Breivik och andra högerextremister. Det hävdar maskulinitetsforskaren Michael Kimmel, som har intervjuat flera tidigare svenska nynazister, bland andra polismördaren Jackie Arklöv.

[…]

För att förstå terrordåd som Anders Behring Breiviks eller Oklahoma-bombaren Timothy McVeighs måste man också förstå kön, menar Kimmel.

– De högerextrema tycker att maskuliniteten är något som har tagits ifrån dem och getts till andra. Och nu ska den återfås, säger han.

Kimmel menar att det är kuvade testeronstinna hannar som är de som är presumtiva våldsverkare. Ett resonemang som är alltför endimensionellt. Att personlighet spelar roll har många forskare visat. Bl a den tyske filosofen och sociologen Theodor Adorno som myntade begreppet den auktoritära personlighetstypen. Han fann att det finns en särskild läggning som disponerar människor att stödja fascistiska politiska program: dogmatism, rigiditet och oförmåga att tolerera tillvarons mångtydigheter. De flesta med den läggningen har trots allt en spärr som skiljer dem från de som går över i direkt handling och begår våldsdåd.

Människors beteende  påverkas inte enbart  av läggning eller kön utan är också ett resultat av de miljöer vi omges av och det samhällsklimat som råder. Ett klimat där främlingsfientlighet tillåts bli normalitet och islamofobin och hatet inte bara finns i högerextrema grupperingar kan vara det som triggar en presumtiv våldsverkare att övergå i direkt handling.

Vare sig psykologin eller sociologin kan ensamt ringa in och förklara fanatism och våldsutövning. Ett samhälle som bäddar för ökat utanförskap och vidgade klyftor ger näring åt de rädslor för det avvikande som vi alla på ett eller annat sätt bär på.

Vi har alla en rädsla för det vi inte känner till, liksom för det okända inom oss själva, som är frestande att lägga ut på grupper som verkar vara annorlunda eller svaga.Tomas Böhm

Det är i otrygghet och rädsla extremism ser ljuset.

Media: dn svd ab ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
hej
hej
12 years ago

Bra skrivet!

Roschin
Roschin
12 years ago

detta resonemang kan man också applicera på de debatt och den avhumanisering som pågår kring SD-medlemmar. Eller skulle det ständiga pratet om dem som nazister, fascister, rasister, främlingsfientliga martyrer i paritet med Breivik inte bidra till inställningen att de är icke-människor, avskyvärda individer med tveksamma motiv? Vilket också attentaten mot dem under den senaste tiden visar. Kanske måste debatten sansas åt fler håll.