Idag landade Johan Persson och Martin Schibbye på svensk mark . 14 månaders inlåsning i ett av världens mest överbefolkade fängelser var över. Presskonferensen gav många nya detaljer om vad som hänt.
Vilka hjältar de här två unga journalisterna är. Främst för intentionen att spegla vad som händer i ett konfliktdrabbat område som Ogadenprovinsen när ett oljebolag förlägger sin verksamhet där. De greps, fängslades och dömdes till 11 års fängelse. Men också för att de orkar förmedla sin berättelse så snart efter frisläppandet.
Det som gjorde det starkaste intrycket på mig var berättelsen om vad som hände de fyra första dagarna i öknen när de fängslats. Fyra dagar med psykisk tortyr där varje dag kunde varit den sista. Hoten, rädslan men ändå en enorm styrka att vägra sälja sin själ till regimen. En fejkad filminspelning och skenavrättning. Pressade för att erkänna att de var terrorister.
Beslutet om nåd var lätt att fatta men svårt att leva med, sa Martin Schibbye .
Förljugenheten, ofriheten att säga vad de tyckte. Att inte ens under rättegången berätta om tortyren och falskspelet de första dagarna efter fängslandet långt ute i öknen. Så klokt att inte reta upp en regim och istället lägga locket på. Ovissheten. Familjen som informerats om vad som hänt och strategin att inte yppa något pekar på en enorm kännedom om den kultur som råder i Etiopien. Så olikt vår egen där vi utan att blinka säger vad vi tycker.
Martin Schibbyes första ord var att den största lättnaden var inte den fysiska friheten utan friheten att säga vad man vill. Yttrandefriheten som vi tar som självklar fattas de som lever i Etiopien. Hur det faktumet påverkar folks vardagsliv och relationer kan man ju undra. Att inte kunna lita på någon och den ständiga rädslan för repressalier.Rättsosäkerheten. Det är om detta Johan Perssons och Martin Schibbyes berättelse kommer att handla efter 14 månaders Wallraffande i fångelset .
På frågan om det är rätt att bryta mot lagar svarade Johan Persson.
Så länge makthavare stiftar lagar som avser att stänga av insyn är min uppgift att bryta mot den lagen som journalist .
Pressfrihet och yttrandefrihet är två grundbultar i ett demokratiskt samhälle . En journalists viktigaste uppdrag är att granska makten och berätta det ingen annan vågar berätta. Det var vad Johan Persson och Martin Schibbye avvsåg att göra i Ogaden. Granska makten och skildra befolkningens situation.
Media: AB1,2,3,4, DN1,2,3, 4,5,SvD1, 2, GP1,2, Svt1,2,3, 4
Läs även andra bloggares åsikter om Johan Persson, Martin Schibbye, Etiopien, yttandefrihet, presskonferens, politik, samhälle