Politik som underhållning?

Demokratigalan i SVT var startskottet för valbevakningen.  En gala som väckte ont blod hos vissa som menar att politiker förminskades och artister fick för stor plats . Vad väntar man sig av en gala som ingår i Göteborgs kulturfestival? Tunga debatter och långa utläggningar från inbjudna politiker? Är det fel att göra underhållning av politiken och låta politikerna agera statister i bakgrunden? Gudrun Schyman blev förbannad och twittrade direkt:

Surar över att SVT degraderade politiken i Demokratigalan i kväll. Bottennapp för svt:s början på valrörelsen. Tur att det finns torg!

Expressen och GT följer upp:

Gårdagens direktsända gala från Götaplatsen i Göteborg var tänkt som SVT:s stora kickoff inför höstens val. Artister som Charlotte Perrelli, Joel Alme och Babben Larsson varvades med politiska tungviktare som Alf Svensson, Birger Schlaug och Margareta Winberg. Men varje gång någon av politikerna kom nära en sakfrågor bytte programledarna Richard Olsson och Belinda Olsson ämne. – Det blev så ytligt och de intressanta politiska resonemangen fick ingen plats, säger en irriterad Gudrun Schyman till GT.”

Håller inte med

Jag håller inte alls med i den kritiken. Jag såg visserligen bara slutet av programmet men satt och drog på smilbanden den stunden.  Många tycker att politik är tråkigt och förknippar då politik med politiker. Om SVTs demokratigala nådde en bredare publik är ju det bara bra för demokratin.

… men

När förspeglat seriösa program gör politik till en fotbollsmatch,  då stänger jag av. När partierna lovar skjortan i valspurtens elfte minut då kan jag inte annat än skaka på huvudet. När media gör valet om vilket samhälle vi ska leva i de närmaste fyra åren till en duell mellan två personer då kan man tala om yta och ytlighet. När Maud Olofsson vill göra Rut till årets valfråga undrar många av oss om  det inte är ett skämt.

Så varför inte ta steget fullt ut och  låta Robert Gustavsson tolka partipolitiken  så här i elfte timmen?!

Media: AB1 DN1 Ex12, Svd,

Några som bloggat om politik: Martin Moberg om Mauds bristande prioritering, Peter Andersson om maktcentra, pengar och kampanjer, Mary i väntan  på sin partiledare, Jinge ger  SVT  tummen ner , Mikael Abramsson vill se mobilisering, Nemokrati skriver om (M)onopolspelet, Emil Broberg undrar varför Hamilton och Svd glömt näringslivsstödet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,, , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Susanne
13 years ago

Såg delar av programmet och tyckte om det jag såg, bl.a. en historisk tillbakablick på val från förr. Absolut att val ska få vara roliga. Alltför mycket inom politik blir alltför allvarligt.

trackback
Sanningen om samhället – 2010-08-15 FM
13 years ago

[…] Linking blogs (6) Annarkia, Storstad, Martin Mobergs blogg, [ s-buzz ], HBT-sossen, Reflekterat – Sanningen om […]

trackback

[…] EU, Afghanistan, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Koalition, Alliansen läs oxo: joakim annarkia k&å zaramis dn1234 svd1234 ex1234 ab1234 Etiketter:Afghanistan, Allians, EU, […]