Varför är det så tyst om EU-valet?

Trots att EU-valet snart är här har det varit ovanligt tyst.

Vad vill partierna  med EU?  Idag presenterade vänsterpartiet sin valkampanj ”inte till salu” och den politiska färdriktningen inför EU-valet.

Vänsterpartiets Europa är inte till salu!

– Vårt fokus är detsamma i både EU-valet och riksdagsvalet, att få stopp på det marknadsliberala experimentet där man säljer ut samhället till privata vinstintressen.
– Vårt valbudskap är ”Inte till salu”, därför att människor och välfärd går före banker och vinster, både hemma och i Europa, säger Malin Björk.

En fråga som tydliggör konflikten mellan vänster och höger i EU-valet är frihandelsavtalet TTIP som just nu förhandlas mellan EU och USA, och som Vänsterpartiet säger nej till.
– Idag hotar detta avtal vår möjlighet att stoppa vinster i välfärden. Vi kan aldrig gå med på att amerikanska storföretag kan överpröva demokratiskt fattade beslut, säger Malin Björk, Vänsterpartiets förstanamn på EU-listan.

När får vi information från de andra partierna? Intresset för EU-val brukar ligga långt under riksdags- och kommunvalen i Sverige. Ca 50% brukar ta sig till valurnorna vid val till EU-parlamentet. Det är så illa ställt att många inte ens vet om att det snart är ett EU-val.

EU-val, va? När då? Om vad?

Det är en replik jag hört mer än en gång och det från personer som har ett hyfsat starkt samhällsintresse.

En sak att reflektera över är att i årets val kan man som soffliggare indirekt bidra till att ett parti som Sverigedemokraterna får in en fot i EU-parlamentet och där sällar sig till extremhögern.

Media: DN, Dagens Arena, ETC

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments